Ερευνα Pew Research Center: Πώς βλέπουν οι Τούρκοι τον Ερντογάν αλλά και τις ΗΠΑ

Ερευνα Pew Research Center: Πώς βλέπουν οι Τούρκοι τον Ερντογάν αλλά και τις ΗΠΑ

Το ποσοστό όσων έχουν πολύ θετική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο υποχώρησε, από 75% που ήταν το 2017, στο 43%.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εγνωσμένου κύρους αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Pew (Pew Research Center) πραγματοποίησε την πρώτη, έπειτα από περίπου πέντε χρόνια, μεγάλη έρευνά του στην Τουρκία, μέσα από την οποία προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα (και σε έναν βαθμό μη αναμενόμενα) στοιχεία γύρω από την εικόνα που έχουν πια οι Τούρκοι ψηφοφόροι για την ηγεσία της χώρας τους.

Το 55% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται, επί παραδείγματι, να έχει αρνητική άποψη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το ποσοστό όσων έχουν πολύ θετική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο έχει υποχωρήσει, από 75% που ήταν το 2017, στο 43%.

Παράλληλα, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική κυβέρνηση ότι υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό κοντά στο 70% που δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία σήμερα στην Τουρκία.  

Στον αντίποδα, το 78% παρουσιάζεται να βλέπει θετικά την αστυνομία και το 62% θετικά τον στρατό.

Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν προσωπικά παρουσιάζεται να είναι πιο δημοφιλής στις ηλικίες άνω των 50 ετών από ό,τι στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 34.

Κατά τα λοιπά, το 80% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, πλην όμως είναι πολύ λιγότεροι (μόνο 46%) όσοι βλέπουν αρνητικά το ΝΑΤΟ. Σημειωτέων ότι το 86% δηλώνει ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ.  

Το 66% δηλώνει ότι έχει αρνητική άποψη για την Κίνα, και το 65% βλέπει αρνητικά τη Ρωσία, ενώ υπάρχει ένα 56% το οποίο θα ήθελε η Τουρκία να ενταχθεί στην Ε.Ε.    

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.049 Τούρκων ενηλίκων το διάστημα μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 11 Μαρτίου του 2024.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT