Νετανιάχου: Ο θάνατος Σινουάρ «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα

Νετανιάχου: Ο θάνατος Σινουάρ «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε χθες τη νύχτα ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι «σημείο καμπής» και «ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί για «να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η ημέρα είναι σημείο καμπής, πέραν από μια στρατιωτική επιτυχία για το Ισραήλ. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι (της Χαμάς) και να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος», υπογραμμίζει ο Εμ. Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ιρανική αντίδραση

Το Ιράν, υποστηρικτής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ από τον ισραηλινό στρατό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες, Πέμπτη, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Οπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο Αντ. Μπλίνκεν επικοινώνησε διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, και με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν αλ Θάνι, με τους οποίους συζήτησε για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακο, καθώς και για τις εξελίξεις στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT