Κλιμάκωση υπόσχεται η Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα

Κλιμάκωση υπόσχεται η Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα

«Δεν μπορώ να προβλέψω ότι όποιος αντικαταστήσει τον Σινουάρ θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, απομακρύνεται αυτό που τους τελευταίους μήνες αποτέλεσε το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι προχωρά σε νέα και κλιμακούμενη φάση στον πόλεμό της κατά του Ισραήλ, ενώ το Ιράν ανέφερε ότι «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί» μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Σινουάρ, φερόμενος «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης Ισραηλινών στρατιωτών στον παλαιστινιακό θύλακο την Τετάρτη, έπειτα από έναν χρόνο συγκρούσεων.

Δυτικοί ηγέτες ανέφεραν ότι ο θάνατός του προσφέρει ευκαιρία για να τερματιστεί η σύγκρουση, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι που έχουν αιχμαλωτίσει ένοπλοι της Χαμάς.

Μήνυμα Νετανιάχου για τους ομήρους

«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε τον λογαριασμό. Σήμερα το κακό δέχθηκε πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βίντεο μετά την επιβεβαίωση του θανάτου χθες, Πέμπτη.

«Στις αγαπητές οικογένειες των ομήρων λέω: Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι δικοί μας αγαπημένοι, να επιστρέψουν στο σπίτι τους», πρόσθεσε.

Ο Σινουάρ ορίστηκε ως ηγέτης της Χαμάς μετά τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη νότια Γάζα την Τετάρτη από ισραηλινά στρατεύματα που αρχικά δεν γνώριζαν ότι είχαν πιάσει τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της χώρας τους, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στα πλάνα του οποίου ισχυρίζεται πως εμφανίζεται ο Σινουάρ καθισμένος σε πολυθρόνα και καλυμμένος με σκόνη μέσα σε κατεστραμμένο κτίριο.

Η ίδια η Χαμάς δεν έχει κάνει σχόλιο, αλλά πηγές της οργάνωσης ανέφεραν ότι οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο Σινουάρ πράγματι σκοτώθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Απομακρύνθηκε το κύριο εμπόδιο»

Παρά τις δυτικές ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, ο θάνατος του Συνουάρ θα μπορούσε να αυξήσει τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, όπου η προοπτική μιας ακόμη ευρύτερης σύγκρουσης έχει αυξηθεί.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εκστρατεία στον Λίβανο τον περασμένο μήνα και σχεδιάζει απάντηση σε πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ομως ο θάνατος του ανθρώπου που φέρεται να σχεδίασε την επίθεση πέρυσι, κατά την οποία 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ και περισσότεροι από 250 αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην προώθηση των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου κατά τον οποίο το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί, δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει ευκαιρία να τερματιστεί επιτέλους η σύγκρουση στη Γάζα και να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στην πατρίδα τους.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ξεκινήσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση των ομήρων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας τον Σινουάρ ως το «κύριο εμπόδιο» για τον τερματισμό του πολέμου.

«Αυτό το εμπόδιο έχει προφανώς απομακρυνθεί. Δεν μπορώ να προβλέψω ότι όποιος αντικαταστήσει (τον Σινουάρ) θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, απομακρύνεται αυτό που τους τελευταίους μήνες αποτέλεσε το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», τόνισε. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σινουάρ είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί, σύμφωνα με τον Μίλερ.

Ιράν: «Το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί»

Το Ιράν δεν έδωσε σημάδι ότι η δολοφονία θα οδηγήσει σε περιορισμό της υποστήριξής του προς τη Χαμάς. «Το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί» μετά τον θάνατο του Σινουάρ, ανακοίνωσε η αποστολή του στα Ηνωμένα Εθνη.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε «τη μετάβαση σε νέα και κλιμακούμενη φάση στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε χθες, Πέμπτη, ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Λίγη δικαιοσύνη, αλλά καμία παρηγοριά»

Οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων χαρακτήρισαν τη δολοφονία του Σινουάρ σημαντικό επίτευγμα, ωστόσο, ανέφεραν ότι είναι ανολοκλήρωτο όσο οι όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Ο Αβι Μαρτσιάνο, πατέρας της Νόα Μαρτσιάνο, η οποία σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν υπό το καθεστώς αιχμαλωσίας της Χαμάς, ανακοίνωσε στον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN ότι «το τέρας, αυτός που μου την πήρε, που είχε το αίμα όλων των θυγατέρων μας στα χέρια του, συνάντησε τελικά τις πύλες της κόλασης».

«Λίγη δικαιοσύνη, αλλά καμία παρηγοριά», ανέφερε ακόμη προσθέτοντας: «Παρηγοριά θα υπάρξει μόνο όταν οι φίλες των κοριτσιών μας επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT