Ρωσία: Δοκιμή πυραύλου ικανού να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές

Ρωσία: Δοκιμή πυραύλου ικανού να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δοκιμάζει την ετοιμότητα μιας μονάδας εξοπλισμένης με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars σε περιοχή βορειοδυτικά της Μόσχας, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, το υπουργείο Αμυνας της χώρας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο πύραυλος Yars, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί σε σιλό ή να τοποθετηθεί σε κινητούς εκτοξευτές, έχει εμβέλεια έως και 11.000 χιλιόμετρα και είναι ικανός να παράσχει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Η Νέα Υόρκη απέχει περίπου 7.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Η Ρωσία διεξήγαγε σειρά πυρηνικών ασκήσεων φέτος, κάτι που αναλυτές ασφαλείας χαρακτηρίζουν μήνυμα που αποσκοπεί να αποτρέψει τη Δύση από το να επέμβει βαθύτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τελευταία πραγματοποιείται την ίδια εβδομάδα που το ΝΑΤΟ διεξήγε την ετήσια πυρηνική του άσκηση και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε το «σχέδιο νίκης» του.

«Πυρηνικός εκβιασμός»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα είχε διευρύνει τη λίστα με τα σενάρια που θα μπορούσαν να την ωθήσουν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, μειώνοντας ουσιαστικά το όριο για τη χρήση τους. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα για πυρηνικό εκβιασμό.

Στην τελευταία δοκιμή, μια μονάδα στην περιοχή Τβερ θα εξασκηθεί στη μετακίνηση πυραύλων Yars στο πεδίο σε αποστάσεις έως και 100 χιλιόμετρα, υπό καμουφλάζ, και θα τους προστατεύσει από αεροπορικές επιθέσεις και ομάδες σαμποτάζ του εχθρού, ανέφερε το Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Αμυνας.

Η Ρωσία διεξήγαγε προηγουμένως δύο γύρους ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν μονάδες πυραύλων Yars τον Ιούλιο. Πραγματοποίησε επίσης τρεις σειρές ασκήσεων φέτος για να δοκιμάσει τις προετοιμασίες για την εκτόξευση τακτικών πυρηνικών πυραύλων οι οποίοι έχουν μικρότερο βεληνεκές και χαμηλότερη απόδοση από τους διηπειρωτικούς στρατηγικούς πυραύλους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Πούτιν έκανε συχνά αναφορές στο ότι η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, αλλά επέμεινε ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα για να πετύχει τη νίκη στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT