Λίβανος: Το δίκτυο LBCI αναφέρει ότι ο Χαλέντ Μεσάλ ανέλαβε ήδη την ηγεσία της Χαμάς

Λίβανος: Το δίκτυο LBCI αναφέρει ότι ο Χαλέντ Μεσάλ ανέλαβε ήδη την ηγεσία της Χαμάς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επί δύο δεκαετίες πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάλ φέρεται να ανέλαβε ήδη τα καθήκοντα του επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, αναφέρει σήμερα, Παρασκευή, το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι LBCI, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου, ο Μεσάλ είναι πλέον υπεύθυνος για όλες τις επικοινωνίες με βασικά μέρη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και την επίλυση προβλημάτων με τους κρατούμενους.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει διασταυρωθεί προς το παρόν.

Πηγές επιβεβαίωσαν, επίσης, στο ίδιο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου ότι «η ηγεσία της Χαμάς ενημέρωσε Τούρκους, Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους για τον θάνατο του επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, Γιαχία Σινουάρ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Τελ αλ-Σουλτάν».

Σημειώνεται ότι η Χαμάς είπε επίσης ότι. μετά τη δολοφονία του Σινουάρ, οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας θα γίνουν «ολοένα και πιο δύσκολες και συγκεχυμένες».

Ο Χαλέντ Μεσάλ ήταν ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς από το 1996 έως το 2017 και κατά πολλούς θεωρείτο ακόμη ο ιθύνων νους της οργάνωσης, ενώ συχνά αναλάμβανε διαπραγματεύσεις και επαφές εξ ονόματος της Χαμάς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς αναμένεται να αναλάβει ο αδελφός του Γιάχια Σινουάρ, Μοχάμεντ Σινουάρ, ωστόσο δεν φαίνεται να διαθέτει και πολιτικές ικανότητες, οπότε η λύση του Μεσάλ θεωρείται περίπου αυτονόητη κατά κάποιους Δυτικούς παρατηρητές.

Πιθανή σύνοδος κορυφής στην Ιορδανία

Αραβική διπλωματική πηγή αποκάλυψε ακόμη στο LBCI ότι πριν από τη δολοφονία του Σινουάρ υπήρχαν εργασίες για τη διεξαγωγή μιας διευρυμένης συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών, υπουργών Εξωτερικών και αρχηγών υπηρεσιών πληροφοριών από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με τη δυνατότητα πρόσκλησης της Τουρκίας και του Πακιστάν. 

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι υπήρξε προχωρημένη συζήτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής στην Ιορδανία ή στο Κατάρ και συμφωνήθηκε να γίνει στη Νεκρά Θάλασσα για να στηριχθεί και η Ιορδανία.

Η πηγή ανέφερε ότι ένα σύνολο προτεινόμενων λύσεων για την επομένη του πολέμου και η μοίρα των καθεστώτων στη Γάζα και στον Λίβανο θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής, εκτός από τον τρόπο υποστήριξης του λιβανικού στρατού και εφαρμογής των εθνικών δικαιωμάτων.

Πηγή: LBCI, Interfax, Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT