Ισραήλ: Εκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για εκεχειρία και ομήρους

Ισραήλ: Εκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για εκεχειρία και ομήρους

Το συμβούλιο, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά Μέσα, θα εξετάσει την πιθανότητα προόδου στις διαπραγματεύσεις με σκοπό συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και αξιωματούχων ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ αργότερα σήμερα, Παρασκευή, την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ από τον στρατό της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών Μέσων, η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην πιθανότητα προόδου στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων μετά τη δολοφονία του Σινουάρ.

Διεθνής πίεση για εκεχειρία στη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν ηγείται προσπάθειας διεθνών χωρών που αποσκοπούν στο να ενταθεί η πίεση προς το Ισραήλ προκειμένου να «προχωρήσει» στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μετά τη δολοφονία φερόμενου εγκεφάλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο Σινουάρ «έχει πολύ αίμα στα χέρια του».

Μιλώντας κατά την άφιξή του στη Γερμανία όπου επρόκειτο να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αισθάνεται «πιο αισιόδοξος» για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, θα φτάσει στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προέτρεψαν επίσης για πρόοδο προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μπλίνκεν είχε χθες ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, με θέμα τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ασάφεια στα πρώτα μηνύματα από το Ισραήλ

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ ως «την αρχή του τέλους», αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει «να παραμείνει σταθερό» και «να συνεχίσει να μάχεται».

«Δείξαμε σήμερα τι συμβαίνει σε όλους όσοι προσπαθούν να μας βλάψουν», τόνισε ο Νετανιάχου. «Πώς οι δυνάμεις του καλού νικούν πάντα τις δυνάμεις του κακού και του σκότους. Ο πόλεμος συνεχίζεται και κοστίζει ακριβά», πρόσθεσε.

Δεν είχε γίνει ακόμη σαφής ο αντίκτυπος της δολοφονία του Σινουάρ στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα. Οι περισσότεροι αναλυτές ανέφεραν ότι το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στη στρατιωτική κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους για το ορατό μέλλον.

Ενόψει της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Υπάρχει τώρα η ευκαιρία για μια “επόμενη ημέρα” στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και για μια πολιτική διευθέτηση που θα παράσχει ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Αυτό το εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον. Αλλά πολλή δουλειά απομένει μπροστά μας».

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι η δολοφονία θα ενισχύσει το «πνεύμα της αντίστασης» και θα εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές, ενώ η Χεζμπολάχ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση στον Λίβανο, ανακοίνωσε «τη μετάβαση σε νέα και κλιμακούμενη φάση στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ».

Απορρίπτει ο Λίβανος ανάμειξη του Ιράν σε διαπραγματεύσεις

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε ότι απορρίπτει την ανάμειξη του Ιράν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του, μετά την προσφορά της Τεχεράνης να διαπραγματευτεί με τη Γαλλία σχετικά με το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε το 2006, μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου, ζητά από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ να υποχωρήσει βόρεια του ποταμού Λιτάνι και η συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου να παραμείνει χωρίς στρατεύματα με εξαίρεση εκείνα του λιβανέζικου κράτους.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT