Το Καζακστάν είπε «όχι» στη BRICS, η Ρωσία απάντησε με εμπάργκο στα φρούτα

Το Καζακστάν είπε «όχι» στη BRICS, η Ρωσία απάντησε με εμπάργκο στα φρούτα

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής των BRICS, στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, όπου ο Τοκάγιεφ θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος σε διευρυμένη συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική υπηρεσία εποπτείας της γεωργικής ασφάλειας μπλόκαρε προσωρινά τις εισαγωγές κάποιων φρούτων και λαχανικών από το Καζακστάν.

«Η απόφαση ελήφθη λόγω της αποτυχίας των αρμόδιων αρχών του Καζακστάν να αναλάβουν δράση και προκειμένου να διασφαλιστεί η φυτοϋγειονομική ασφάλεια της επικράτειας της Ρωσίας», ανέφερε στην αντίστοιχη ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της η Rosselkhoznadzor για την απόφαση που αφορά τις εισαγωγές ντομάτας, πιπεριάς, πεπονιού, σίτου, σπόρων λιναριού και φακής από το Καζακστάν. 

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε λίγο αφότου το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, αρνήθηκε να υποβάλλει αίτηση ένταξης στις χώρες των BRICS που θα διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. 

«Προς το παρόν και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον, το Καζακστάν θα απόσχει από την υποβολή αίτησης προσχώρησης στις BRICS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Καζακστάν, Μπερίκ Ουάλι, την Τετάρτη.

Ο Ουάλι πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Κασίμ -Τζομάρτ Τοκάγιεφ έχει επανειλημμένα μιλήσει υπέρ των Ηνωμένων Εθνών ως «παγκόσμιου και αναντικατάστατου διεθνούς οργανισμού» και δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των περιφερειακών δυνάμεων.

Όπως σημειώνει το Politico, η απόφαση του Καζακστάν συνιστά πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσπαθεί να προβάλλει τις BRICS ως μια συμμαχία «παγκόσμιας πλειοψηφίας» στον αντίποδα της κυρίαρχης Δύσης και στο πλαίσιο υποβάθμισης των κυρώσεων που συνδέονται με τον πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε ότι οι BRICS δεν υποκαθιστούν τα Ηνωμένα Έθνη, αντιθέτως «δρουν συμπληρωματικά, αντί να έρχονται σε αντίθεση με τον διεθνή χαρακτήρα τους». 

«Το Καζακστάν είναι φίλος μας, στρατηγικός μας εταίρος, σύμμαχός μας. Εκτιμούμε τις σχέσεις μας. Αυτό είναι το κύριο. Συνεπώς, φυσικά, το ίδιο το Καζακστάν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη μορφή της συμμετοχής του σε ορισμένους οργανισμούς», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής των BRICS, στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, όπου ο Τοκάγιεφ θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος σε διευρυμένη συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη.

Σημειώνεται πως οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών. Με τη σημερινή του σύνθεση συμμετέχουν στον οργανισμό δέκα χώρες:  Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και Σαουδική Αραβία.

Πηγή: Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT