Ο Λίβανος κατηγορεί το Ιράν για «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις του

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ιράν για «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις του

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι έκανε λόγο για «κατάφωρη παρέμβαση στις λιβανέζικες υποθέσεις»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέβασε ασυνήθιστα υψηλά τον τόνο έναντι του Ιράν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, λέγοντας ότι ο απεσταλμένος της Τεχεράνης πρέπει να κληθεί για το σχόλιο ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως θα ήταν έτοιμος να βοηθήσει στη «διαπραγμάτευση» για την εφαρμογή ψηφίσματος του ΟΗΕ στη χώρα

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανέφερε σε δήλωσή του ότι αυτά τα σχόλια ισοδυναμούν με «κατάφωρη παρέμβαση στις λιβανέζικες υποθέσεις». 

Η κριτική στο Ιράν από ανώτατους αξιωματούχους του Λιβάνου είναι σπάνια, δεδομένης της υποστήριξης της Τεχεράνης προς την πανίσχυρη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία αντιμετωπίζει τα ισραηλινά στρατεύματα κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Figaro χθες, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπακέρ Γκαλιμπάφ φέρεται να είπε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να «διαπραγματευθεί» την εφαρμογή της απόφασης 1701 των Ηνωμένων Εθνών με τη Γαλλία

Το ψήφισμα, που έβαλε τέλος στον τελευταίο γύρο συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006, καλεί τον νότιο Λίβανο να απαλλαγεί από στρατεύματα ή όπλα, με εξαίρεση εκείνα που ανήκουν στο λιβανέζικο κράτος.

Ο Μικάτι δήλωσε την Παρασκευή «έκπληκτος» για τα σχόλια του Γκαλιμπάφ και έκανε λόγο για προσπάθεια «να καθιερωθεί κηδεμονία στον Λίβανο». 

Μια τέτοια διαπραγμάτευση αποτελεί προνόμιο του λιβανέζικου κράτους, είπε και ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ να καλέσει τον επιτετραμμένο του Ιράν στη Βηρυτό. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT