Βενεζουέλα: Πέντε συλλήψεις ξένων για «συνωμοσία κατά της κυβέρνησης»

Βενεζουέλα: Πέντε συλλήψεις ξένων για «συνωμοσία κατά της κυβέρνησης»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι συλληφθέντες καθοδηγούνταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τόνισαν ότι η ασφάλεια των πολιτών τους «οπουδήποτε στον κόσμο, είναι η κύρια προτεραιότητά μας»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν πέντε ξένους υπηκόους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν συνωμοσία κατά της κυβέρνησης Μαδούρο και αποσταθεροποίηση της χώρας. Πρόκειται για τρεις Αμερικανούς, έναν Βολιβιανό και έναν Περουβιανό

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, στο σχέδιο συμμετείχαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν έδωσε στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του. Η CIA έχει αρνηθεί τον ισχυρισμό ότι εμπλέκεται σε υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις τελευταίες συλλήψεις και είπε ότι «η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο είναι η κύρια προτεραιότητά» του.

Ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο δεν αποκάλυψε πότε έγιναν οι συλλήψεις, αλλά είπε ότι ένας από τους Αμερικανούς προσήχθη στη συνοριακή πολιτεία Ζούλια. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες που οδήγησαν στη σύλληψη των αλλοδαπών.

«Οι κρατούμενοι αλλοδαποί μιλούν τέλεια ισπανικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να αναμειχθούν σε κοινότητες», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Οι πέντε αυτές συλλήψεις είναι οι τελευταίες σε μια σειρά ανάλογων διώξεων εις βάρος ξένων πολιτών μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Βενεζουέλα. Οι εκλογικές αρχές ανακήρυξαν νικητή τον Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές του Ιουλίου, ωστόσο η διεθνής κοινότητα, όπως και η αντιπολίτευση στη χώρα, έχουν αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μετά την εκλογική νίκη του Νικολάς Μαδούρο ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και περισσότερα από 2.400 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή διαμαρτυρήθηκαν για το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκατοντάδες έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα όπως η τρομοκρατία, η υποκίνηση μίσους και η αντίσταση στην εξουσία, σύμφωνα με τη Human Rights Watch.

Τον περασμένο μήνα, ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Αμερικανών, δύο Ισπανών και ενός Τσέχου υπηκόου, τους οποίους κατηγόρησε ότι ταξίδεψαν στη χώρα για να δολοφονήσουν τον Μαδούρο. Είχε χαρακτηρίσει τους συλληφθέντες «μισθοφόρους», υποστηρίζοντας ότι πίσω από την επιχείρηση ήταν η CIA και ότι είχαν κατασχεθεί εκατοντάδες όπλα. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Πηγή: BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT