Οι Αζόρες απαγορεύουν το ψάρεμα στο «μεγαλύτερο πάρκο του Βόρειου Ατλαντικού»

Οι Αζόρες απαγορεύουν το ψάρεμα στο «μεγαλύτερο πάρκο του Βόρειου Ατλαντικού»

Οι τοπικές Αρχές στις Αζόρες αποφάσισαν τον χαρακτηρισμό μίας θαλάσσιας έκτασης σχεδόν 300.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ως προστατευόμενης περιοχής, προκειμένου να πετύχουν συντομότερα τους διεθνείς στόχους βιωσιμότητας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τοπικές Αρχές στις Αζόρες, το νησιωτικό συγκρότημα που ανήκει στην Πορτογαλία, αποφάσισαν τον χαρακτηρισμό μίας θαλάσσιας έκτασης σχεδόν 300.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ως προστατευόμενης περιοχής, προκειμένου να πετύχουν συντομότερα τους διεθνείς στόχους βιωσιμότητας.

Οι στόχοι έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου συμφώνου που υιοθετήθηκε πέρυσι και αφορούν στην προστασία του 30% της γης και της θάλασσας έως το 2030.

Η απόφαση, η οποία έλαβε το «πράσινο φως» το βράδυ της Πέμπτης, καθιστά την εν λόγω έκταση τη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, τοποθετώντας το αρχιπέλαγος στην «πρώτη γραμμή» των προσπαθειών παγκοσμίως για την προστασία των ωκεανών.

Η προστασία της συγκεκριμένης περιοχής έχει στόχο να αποτρέψει την αλλοίωση του ανάγλυφου στον πυθμένα (υποθαλάσσιες οροσειρές), τη διασφάλιση ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως κοραλλιογενείς ύφαλοι και υδροθερμικές πηγές, καθώς και τη διαφύλαξη ειδών της θαλάσσιας πανίδας.

Οι Αζόρες απαγορεύουν το ψάρεμα στο «μεγαλύτερο πάρκο του Βόρειου Ατλαντικού»-1
REUTERS/Pedro Nunes

Για προστατευόμενες περιοχές μίλησε την Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters ο Μπερνάρντο Μπρίτο Αμπρέου, σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης σε θέματα ναυτιλίας. Οπως εξήγησε, η μισή έκταση θα χαρακτηριστεί «πλήρως προστατευόμενη περιοχή», κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτούν εντελώς οι αλιευτικές δραστηριότητες. Στο άλλο μισό, που θα χαρακτηριστεί «ιδιαίτερα προστατευόμενη περιοχή», θα επιτρέπεται η αλιεία υπό περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Αζορών, Ζοζέ Μανουέλ Μπολιέιρο, δήλωσε ότι η περιοχή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο όσον αφορά στη διαχείριση και προστασία των υδάτων της και «συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των διεθνών στόχων της Πορτογαλίας για τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT