Πράγα: «Στοπ» στις οργανωμένες νυχτερινές «βόλτες» από μπαρ σε μπαρ

Πράγα: «Στοπ» στις οργανωμένες νυχτερινές «βόλτες» από μπαρ σε μπαρ

Η πρωτεύουσα της Τσεχίας θα απαγορεύσει από τον Νοέμβριο τις οργανωμένες εξορμήσεις τουριστών. «Δεν θέλουμε να στηρίζουμε τον φθηνό τουρισμό του αλκοόλ», ανέφερε μέλος του δημοτικού συμβουλίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοτικό συμβούλιο της Πράγας ενέκρινε την απαγόρευση των οργανωμένων νυχτερινών περιηγήσεων στις παμπ, καθώς, παρόλο που εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα για τα καταστήματα εστίασης, προκαλούν αναστάτωση στους κατοίκους της πόλης και τις τοπικές Αρχές.

Οι εξορμήσεις αυτές, στη διάρκεια των οποίων οργανωμένες ομάδες μετακινούνται από μπαρ σε μπαρ στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, προσέλκυσαν περισσότερους από 7.000.000 τουρίστες πέρυσι.

Ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικής ηχορύπανσης και τη συγκέντρωση μεγάλων όγκων απορριμμάτων στους δρόμους. Η απαγόρευση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο, έρχεται έπειτα από προσπάθειες χρόνων στην πρωτεύουσα της Τσεχίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλούν οι θορυβώδεις και συχνά υπό την επήρεια αλκοόλ επισκέπτες της πόλης.

Σύμφωνα με τον Ανταμ Ζαμπράνσκι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Πράγας, ο οποίος συνέταξε την πρόταση που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, το μέτρο θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού στη φήμη της πόλης. Πρόσθεσε δε πως στόχος δεν είναι να εμποδίσει τους ανθρώπους να απολαύσουν το ποτό τους.

«Δεν θέλουμε να στηρίζουμε τον φθηνό τουρισμό του αλκοόλ που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι αρκετά συνηθισμένος στην Πράγα», δήλωσε στο Associated Press.

Η απαγόρευση θα επιβάλλεται από την αστυνομία μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ., ενώ οι διοργανωτές των περιηγήσεων στις παμπ που την παραβιάζουν, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που θα φθάνουν έως και 4.000 ευρώ (100.000 κορόνες).

«Θα ήταν υπέροχο αν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αναλάμβαναν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», δήλωσε ο Ζαμπράνσκι. «Ετσι όπως είναι μέχρι στιγμής η κατάσταση, οι κάτοικοι στις πολυσύχναστες συνοικίες βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες, ενώ οι ιδιοκτήτες μπαρ που συμμετέχουν στις οργανωμένες εξορμήσεις βγάζουν κέρδος και δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα».

Η κίνηση αποτελεί τμήμα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής της πόλης για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και την προσέλκυση ανθρώπων που θα μείνουν περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο. «Οι άνθρωποι που έρχονται για τον πολιτισμό συμπεριφέρονται διαφορετικά από εκείνους που έρχονται για να πίνουν όλο το Σαββατοκύριακο», τόνισε ο Ζαμπράνσκι.

Ενα από τα πρακτορεία που αναλαμβάνει τη διοργάνωση εξορμήσεων χαρακτήρισε την απαγόρευση «λαϊκίστικη κίνηση». Ενα άλλο πρακτορείο, το Drunken Monkey, ανέφερε ότι με την επιβολή της απαγόρευσης, η πόλη «κάνει ένα λάθος που θα κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη».

Υποστήριξε ότι οι διοργανωτές και οι οδηγοί στις εξορμήσεις είναι αυτοί που «βοηθούν την πόλη και την αστυνομία να κρατήσουν τον κόσμο ήσυχο και να επιβάλουν τους κανόνες για τον θόρυβο». «Χωρίς τους οδηγούς, τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα», πρόσθεσε.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT