Μπαρνιέ: Ανέφικτη για τη Γαλλία η μεταφορά μεταναστών σε τρίτες χώρες

Μπαρνιέ: Ανέφικτη για τη Γαλλία η μεταφορά μεταναστών σε τρίτες χώρες

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι το ιταλικό σχέδιο για τη μετανάστευση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για λόγους «νομικούς και θεσμικούς». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «θα συνεργαστούμε περισσότερο με τις χώρες διαμετακόμισης ή αναχώρησης»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταφορά μεταναστών προς τρίτες χώρες, όπως το έκανε η Ιταλία με την Αλβανία, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στη Γαλλία, για «νομικούς και θεσμικούς λόγους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μισέλ Μπαρνιέ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία εξαρτάται από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση για να επιβιώσει, έχει δηλώσει ότι «η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της. Ωστόσο, ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η μεταφορά μεταναστών σε άλλες χώρες «είναι ιδέα εφικτή για τη Γαλλία».

Υποσχέθηκε πάντω ότι «θα συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με τις χώρες διαμετακόμισης ή με τις χώρες αναχώρησης (των μεταναστών). Αυτό κάνει εξάλλου η Ιταλία, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Λιβύη ή με την Τυνησία, και εμείς θα συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε στα τέλη του 2023 συμφωνία με τα Τίρανα, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία δύο κέντρων κράτησης στην Αλβανία. Εκεί θα μεταφέρονταν οι μετανάστες που διασώζονταν στη Μεσόγειο και θα υπέβαλλαν αίτημα χορήγησης ασύλου. 

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας και οι σύμμαχοί της παρουσίασαν τη συμφωνία ως «πρότυπο» για την Ευρώπη και η Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε λεπτομερώς το περιεχόμενό της σε ανεπίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

Η συμφωνία αυτή, διάρκειας πέντε ετών, αφορά τους ενήλικους άνδρες που εντοπίζονται από το πολεμικό ναυτικό ή την ιταλική ακτοφυλακή στη ζώνη έρευνας και διάσωσης, στα διεθνή ύδατα. 

Ωστόσο η συμφωνία δέχθηκε πλήγμα, καθώς το δικαστήριο τη Ρώμης ακύρωσε την κράτηση στα αλβανικά κέντρα των πρώτων αιτούντων άσυλο που είχαν μεταφερθεί εκεί αυτήν την εβδομάδα. Η απόφαση του δικαστηρίου, που βασιζόταν σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείωνε ότι δεν μπορούν να απελαύνονται στις πατρίδες τους αιτούντες άσυλο, όταν οι χώρες αυτές δεν είναι ασφαλείς, δηλαδή δεν σέβονται τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT