Μέση Ανατολή: Ισχνές οι ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας

Μέση Ανατολή: Ισχνές οι ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας

Μηνύματα από Νετανιάχου, Χαμάς και Χεζμπολάχ για συνέχιση του πολέμου και μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι Δυτικοί ηγέτες είδαν τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ως ευκαιρία για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, οι πρώτες αντιδράσεις των εμπόλεμων πλευρών δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και οι ηγεσίες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ έστειλαν μηνύματα αποφασιστικότητας για συνέχιση, αν όχι κλιμάκωση, του πολέμου και στα δύο κύρια μέτωπα, της Γάζας και του Λιβάνου.

«Ο πόλεμος, αγαπητοί μου, δεν τελείωσε ακόμη», τόνισε ο Νετανιάχου σε διάγγελμα για την εξόντωση του Σινουάρ ύστερα από τυχαία εμπλοκή του ηγέτη της Χαμάς και δύο ένοπλων συντρόφων του με περίπολο του ισραηλινού στρατού, στη Ράφα της νότιας Γάζας. «Μπροστά μας βρίσκεται μια τεράστια ευκαιρία να σταματήσουμε τον Αξονα του Κακού και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παραπέμποντας στο Ιράν και στους περιφερειακούς συμμάχους του, όπως η Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη. Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ Ισραελ Κατς πόσταρε μια φωτογραφία της σορού του Σινουάρ με τη λεζάντα, απευθυνόμενη στον Ταγίπ Ερντογάν: «Πάρε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σου, Σινουάρ».

Φτάνοντας στο Βερολίνο, για τις χθεσινές συναντήσεις του με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αισθάνεται «περισσότερο αισιόδοξος» για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ότι τις επόμενες ημέρες θα στείλει τον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ. Ως παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνευση είδαν τον θάνατο Σινουάρ και οι Κάμαλα Χάρις, Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς.

Μέση Ανατολή: Ισχνές οι ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας-1

Γεγονός είναι ότι η επομένη της εξόντωσης του Σινουάρ βρήκε τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το γενικό επιτελείο του ανακοίνωσε χθες ότι έστειλε μία ακόμη μονάδα για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του που εδώ και δύο εβδομάδες διενεργούν φονικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Ισραηλινές δυνάμεις είχαν φτάσει χθες στο κέντρο του καταυλισμού, έχοντας ανατινάξει τις προηγούμενες ημέρες πολλές δεκάδες σπίτια με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά τεθωρακισμένων. Υπό πολιορκία βρίσκονταν και οι βορειότερες κωμοπόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία.

Τρομοκράτες από Ιορδανία

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ένταση και στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε «τρομοκράτες» που μπήκαν στο Ισραήλ από την Ιορδανία, περνώντας τα σύνορα νότια της Νεκράς Θάλασσας και ότι σκότωσε δύο από αυτούς. Το γενικό επιτελείο των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσε ρεπορτάζ που ήθελαν Ιορδανούς στρατιώτες να έχουν διασχίσει τα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ. Στις 8 Σεπτεμβρίου, ένοπλος από την Ιορδανία είχε σκοτώσει τρεις Ισραηλινούς αμάχους σε μεθοριακό σταθμό, στα σύνορα του βασιλείου με την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ισραήλ και Ιορδανία υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης το 1994 και διατηρούν ομαλές διπλωματικές σχέσεις, αλλά ο πόλεμος της Γάζας έχει ερεθίσει τα αντιισραηλινά αισθήματα στην αραβική χώρα.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, εξέφρασε την πεποίθηση πως η οργάνωσή του δεν θα ηττηθεί παρά τον θάνατο του Σινουάρ, υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ είχε σκοτώσει και στο παρελθόν ηγέτες της οργάνωσης χωρίς να καταφέρει να την εκμηδενίσει. «Η Χαμάς είναι απελευθερωτικό κίνημα ανθρώπων που παλεύουν για ελευθερία και αξιοπρέπεια και αυτό δεν μπορεί να εξολοθρευτεί. Ναι, είναι πολύ οδυνηρό και θλιβερό να χάνουμε αγαπημένους ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εξαιρετικούς ηγέτες, αλλά είμαστε βέβαιοι για την τελική νίκη», υποστήριξε ο Ναΐμ. Νωρίτερα, η οργάνωση είχε αναγνωρίσει επισήμως τον θάνατο του αρχηγού της.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εμφανίστηκε αποφασισμένη να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο του αγώνα» εναντίον του Ισραήλ μετά τον θάνατο του Σινουάρ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι μαχητές της σιιτικής οργάνωσης χρησιμοποιούν τις τελευταίες ημέρες νέους τύπους πυραύλων υψηλής ακρίβειας και drones φορτωμένων με εκρηκτικά, σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον στόχων στο Τελ Αβίβ, στη Χάιφα και στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν.

Ο θάνατος του Σινουάρ με το όπλο στο χέρι, στη διάρκεια μάχης με τον ισραηλινό στρατό, θα ανυψώσει το «πνεύμα της αντίστασης» υποστήριξε η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, αντιπαραβάλλοντας τον ηγέτη της Χαμάς με τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος συνελήφθη από τους Αμερικανούς και απαγχονίστηκε στο Ιράκ, το 2006. «Οταν οι αμερικανικές δυνάμεις τράβηξαν έναν ξεμαλλιασμένο Σαντάμ Χουσεΐν από μια υπόγεια τρύπα, τους παρακάλεσε να μην τον σκοτώσουν ενώ είχε όπλο. Οσοι τον έβλεπαν ως πρότυπο αντίστασης κατέρρευσαν. Οταν όμως οι μουσουλμάνοι αναλογίζονται τον μάρτυρα Σινουάρ στο πεδίο της μάχης –να αγωνίζεται με το όπλο στο χέρι αντικρίζοντας κατάματα τον εχθρό και όχι σε κρησφύγετο– το πνεύμα της αντίστασης δυναμώνει», τονίζεται στην ανακοίνωση. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι άσκησε κριτική στο Ιράν για «ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του. Αφορμή στάθηκε συνέντευξη του Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ, προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου, στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όπου ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη ήταν έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη Γαλλία την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορά τον Λίβανο. Ο Μικάτι εξέφρασε «έκπληξη» για την τοποθέτηση του Καλιμπάφ, υποστηρίζοντας ότι υποδηλώνει πρόθεση «κηδεμονίας» του Λιβάνου. Ιρανός αξιωματούχος εξήγησε στο πρακτορείο Reuters ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής παρερμηνεύτηκαν και πως πρόθεσή του ήταν να βοηθήσει στην επίτευξη εκεχειρίας που θα είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση του Λιβάνου και τη Χεζμπολάχ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT