Ο γρίφος του Ουκρανικού στην τετραμερή

Ο γρίφος του Ουκρανικού στην τετραμερή

Συνάντηση Μπάιντεν με Σολτς, Μακρόν και Στάρμερ στο Βερολίνο υπό τη σκιά των απρόβλεπτων εκλογών στις ΗΠΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία και οι προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή ήταν τα βασικά θέματα των συζητήσεων που είχε χθες ο Τζο Μπάιντεν στο Βερολίνο με τους ηγέτες της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. Το μονοήμερο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα, πιθανότατα το τελευταίο του στην Ευρώπη προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ήρθε μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν από τις αμφίρροπες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, με το φάντασμα της ενδεχόμενης επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ να αιωρείται πάνω από τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Προτού αποσυρθεί για τις κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις του με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν σκληρό χειμώνα, οφείλουμε να διατηρήσουμε την αποφασιστικότητά μας. Γνωρίζω ότι το κόστος (της βοήθειας) είναι σημαντικό, αλλά μην έχετε αυταπάτες, θα είναι μεγαλύτερο αν υποχρεωθούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου ο εισβολέας νικάει, όπου τα μεγάλα κράτη επιτίθενται και εκφοβίζουν μικρότερα απλώς και μόνο επειδή το μπορούν». Πρόσθεσε δε ότι θα συζητούσε με τον Ολαφ Σολτς την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και την αποκατάσταση των υποδομών της που καταστρέφονται από ρωσικούς βομβαρδισμούς «απελευθερώνοντας “παγωμένα” περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας». Μετά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, ακολούθησε τετραμερής με τη συμμετοχή των Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ.

Από την πλευρά του, ο Ολαφ Σολτς εξήρε τη «στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη» συνεργασία του με τον υψηλό επισκέπτη του, τονίζοντας ότι «αυτό δεν ήταν πάντα δεδομένο» – σαφής αναφορά στα κενά αέρος που ταλάνισαν τις διατλαντικές σχέσεις επί προεδρίας Τραμπ. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους «η Ουκρανία μπορεί εδώ και δύο χρόνια να αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική Ρωσία», χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «αποτελεί ευθύνη των συμμάχων να διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι ουδείς εκ των δύο ηγετών δεν αναφέρθηκε στο «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε την προηγούμενη ημέρα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το οποίο περιέχει ως όρο για την ειρήνευση την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Κληθείς από δημοσιογράφους να τοποθετηθεί στο σχέδιο Ζελένσκι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο. Αλλά και ο Ολαφ Σολτς έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου, ενώ επιμένει να αρνείται τη χορήγηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στο Κίεβο.

Δεσμεύσεις για συνέχιση της βοήθειας στο Κίεβο, όχι όμως και για το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, που προβλέπει ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Σε πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση στην Τζόρτζια, δήλωσε: «Θα τελειώσω τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα σταματήσω το χάος στη Μέση Ανατολή και θα εμποδίσω τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Την Πέμπτη, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος άσκησε κριτική στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρεώνοντάς του ευθύνες για τη ρωσική εισβολή του 2022. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω να τον βοηθήσω, γιατί αισθάνομαι πολύ άσχημα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά δεν θα έπρεπε να έχει επιτρέψει την έναρξη αυτού του πολέμου από την αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Με τον Σταϊνμάγερ

Το χθεσινό πρόγραμμα του Μπάιντεν στο Βερολίνο ξεκίνησε με επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, όπου του επιδόθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση του γερμανικού κράτους, η οποία είχε απονεμηθεί και στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο για τη συμβολή του στη γερμανική επανένωση. Στη διάρκεια της τελετής, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν παρέλειψε να αντιπαραβάλει τη θητεία του Μπάιντεν με εκείνη του προκατόχου του. «Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η απόσταση (μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ) είχε μεγαλώσει τόσο που είχαμε σχεδόν αποξενωθεί. Από τη στιγμή που αναλάβατε προεδρικά καθήκοντα, αποκαταστήσατε κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα την πίστη της Ευρώπης στη διατλαντική συμμαχία», είπε ο Σταϊνμάγερ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT