Μπάιντεν: «Μπορούμε να σταματήσουμε τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, για λίγο»

Μπάιντεν: «Μπορούμε να σταματήσουμε τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, για λίγο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, αλλά, πρόσθεσε, αυτή η προσπάθεια είναι πιο δύσκολη για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι δυνατόν να τερματιστεί «για λίγο» η σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ. Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης ότι γνωρίζει πώς και πότε θα απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι κλιμακούμενη και η ένταση αυξάνεται διαρκώς, μετά και τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στη Γάζα σε σύγκρουση με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι έχει αποφασίσει τι απάντηση θα δώσει στο Ιράν και πως έχει ενημερώσει γι’ αυτό τις ΗΠΑ, ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για την επικείμενη ισραηλινή επιχείρηση.

Ωστόσο, επικαλούμενος για τους άλλους ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε στο Βερολίνο, είπε:

«Υπάρχει μια ευκαιρία κατά την άποψή μου και οι συνάδελφοί μου συμφωνούν ότι μπορούμε πιθανώς να αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ και το Ιράν με τρόπο που να τερματίσει τη σύγκρουση για λίγο. Αυτό τελειώνει τη σύγκρουση, με άλλα λόγια, που σταματάει τα μπρος-πίσω».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, αλλά, πρόσθεσε, αυτή η προσπάθεια είναι πιο δύσκολη για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς στη συνάντησή τους τόνισαν την ανάγκη για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα επειγόντως. 

Στην κοινή δήλωσή τους, μιλούν για «την άμεση ανάγκη να φέρουν τους ομήρους σπίτι στις οικογένειές τους, για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στους αμάχους».

Πηγή: Reuters, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT