Μεταναστευτικό: «Οταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια, παρεμβαίνει η πολιτική», δήλωσε Ιταλός υπουργός

Μεταναστευτικό: «Οταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια, παρεμβαίνει η πολιτική», δήλωσε Ιταλός υπουργός

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάλο Νόρντιο, με δηλώσεις του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, αναφέρθηκε στη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης, η οποία αφορά την επιστροφή δώδεκα μεταναστών από τα κλειστά κέντρα παραμονής της Αλβανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός και στενός συνεργάτης της πρωθυπουργού της χώρας Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε:

«Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια των δικαιοδοσιών τους και θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητες που δεν μπορούν να διαθέτουν, όπως το να χαρακτηρίζουν ασφαλή μια χώρα, πρέπει να παρέμβει η πολιτική, η οποία εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Εμείς δίνουμε λόγο στον λαό, αν ο λαός δεν συμφωνεί με τα όσα κάνουμε, πάμε σπίτι μας. Οι δικαστικοί -οι οποίοι είναι ανεξάρτητοί και αυτόνομοι- δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και για τον λόγο αυτό δεν μπορoύν να έχουν αρμοδιότητες, οι οποίες είναι ουσιαστικά και ξεκάθαρα πολιτικές».

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την όλη αυτή υπόθεση πρόκειται να ληφθούν πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα» και ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν διπλωματικά επεισόδια, διότι το να χαρακτηρίζει, κανείς, μη ασφαλή, μια φίλη χώρα σαν το Μαρόκο, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα».

Σημειώνεται πως η Ιταλία έχει κατασκευάσει δύο κέντρα υποδοχής στην Αλβανία. Είναι το πρώτο σχέδιο από κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκτροπή των μεταναστών σε χώρα εκτός Ε.Ε.

Το σχέδιο στοχεύει να αποτρέψει τις παράτυπες αφίξεις στην Ιταλία, αλλά δέχεται κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι περιορίζει το δικαίωμα των μεταναστών.

Η αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη για ζητήματα μετανάστευσης έχει οδηγήσει πολλά κράτη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, στο να προτείνουν ή να υιοθετούν σκληρότερες πολιτικές.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η χώρα της αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη με το αλβανικό σχέδιο. Μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο λιμάνι την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT