Μολδαβία: Τριγμούς στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας φέρνουν τα εκλογικά αποτελέσματα

Μολδαβία: Τριγμούς στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας φέρνουν τα εκλογικά αποτελέσματα

Τα ποσοστά που βγαίνουν μέσα από τις κάλπες των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος δεν είναι εκείνα που θα επιθυμούσε το φιλοδυτικό μπλοκ της Μάγια Σάντου.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φιλοευρωπαία νυν πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στην προεδρία, παρουσιάζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 35% στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, έναντι 29% του φιλορώσου κύριου αντιπάλου της, Αλεξάντρ Στογιάνογλο, με καταμετρημένο το 34% των ψήφων.

Ως εκ τούτου, από την στιγμή που κανείς από τους υποψηφίους δεν φαίνεται να εξασφαλίζει πάνω από το 50% των ψήφων, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου με στόχο την εκλογή προέδρου στις 3 Νοεμβρίου.

Η 52χρονη Σάντου μπορεί να προηγείται, αλλά όσοι ήλπιζαν ότι εκείνη θα κάνει περίπατο με μεγάλο προβάδισμα έναντι του Στογιάνογλο, βλέπουν τώρα τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται. 

Μολδαβία: Τριγμούς στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας φέρνουν τα εκλογικά αποτελέσματα-1
Ο φιλορώσος υποψήφιος για την προεδρία Αλεξάντρ Στογιάνογλο (REUTERS/Vladislav Culiomza)

Παράλληλα ωστόσο, σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Μολδαβία, πέρα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και ένα δημοψήφισμα με ερώτημα το αν θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η πρόθεση των πολιτών να ενταχθεί η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Υποστηρίζετε την τροποποίηση του Συντάγματος, ενόψει της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;» Αυτό ήταν το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», όσοι πήραν μέρος στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, με καταμετρημένο το 23% των ψήφων, το 57% παρουσιάζεται να λέει «Όχι» και το 42% «Ναι».

«Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, είναι σίγουρα ένα σοκ για την ομάδα της Σάντου», σημειώνει το πρακτορείο Reuters. 

Η Μολδαβία είναι μια χώρα με λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους, που βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Εχει μια ρουμανόφωνη πλειοψηφία και μια μεγάλη ρωσόφωνη μειοψηφία.

Το φιλοδυτικό στρατόπεδο βρίσκεται στην εξουσία από τότε που η Μάγια Σάντου εξελέγη πρόεδρος το 2020. Η κυβέρνησή της υποστηρίζει την προσέγγιση με τη Δύση και θα ήθελε η Μολδαβία να έχει ενταχθεί στην Ε.Ε. έως το 2030, ενώ αντιτάχθηκε σθεναρά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα ωστόσο, η πλευρά της Σάντου έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιδιώκει να παρέμβει με κακόβουλο τρόπο (ακόμη και με δωροδοκίες ψηφοφόρων) στα εσωτερικά της Μολδαβίας, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας η οποία αρνείται τις κατηγορίες και βγαίνει στην αντεπίθεση μιλώντας για «ρωσοφοβία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT