Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τον πόλεμο

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τον πόλεμο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν η Βόρεια Κορέα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της Ρωσίας, θα κλιμακώσει σημαντικά τη σύγκρουση, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X σήμερα Δευτέρα.

Ο κ. Ρούτε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις αρχές του μηνός, είπε ότι είχε μια συζήτηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιολ σχετικά με τη στενή συνεργασία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Σεούλ, εστιάζοντας στην αμυντική βιομηχανική συνεργασία και στη διασυνδεδεμένη ασφάλεια της Δύσης με τς χώρες του Ινδο-Ειρηνικού.

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τον πόλεμο-1
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε (αριστερά) με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα (φωτ.: Reuters).

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει 10.000 στρατιώτες για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας και ότι ορισμένοι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί σε κατεχόμενα από τους Ρώσους ουκρανικά εδάφη.

Η Δύση κατηγορεί εδώ και καιρό τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Ο κ. Ρούτε και το Πεντάγωνο δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχουν βρει ακόμη στοιχεία για στρατιωτική παρουσία της Βόρειας Κορέας στο έδαφος στην Ουκρανία.

Ωστόσο βίντεο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από το ρωσικό στρατόπεδο του Σερχίγιφ δείχνει Βορειοκορεάτες στρατιώτες να λαμβάνουν στολές και εξοπλισμό από τον ρωσικό στρατό. 

Η Νότια Κορέα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στον Ρώσο πρέσβη στη Σεούλ για το ενδεχόμενο αποστολής βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απόσυρση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία.

Ο πρέσβης, ονόματι Γκεόργκι Ζινόβιεφ, απάντησε ότι η συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα είναι στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων της Νότιας Κορέας.

Από την πλευρά της η Κίνα κάλεσε τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου να κινηθούν ψύχραιμα, διαβλέποντας κίνδυνο αντιπαράθεσης μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ για το θέμα. Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο ζήτησε τη Δευτέρα όλες τις πλευρές να εργασθούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Πηγή: Reuters, CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT