Η Ρωσία αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Μολδαβία

Η Ρωσία αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Μολδαβία

Οι εκλογές στη Μολδαβία δεν ήταν ελεύθερες, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές στη Μολδαβία δεν ήταν ελεύθερες και τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση των ψήφων υπέρ της προέδρου, Μάγια Σάντου, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί, ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η πλειοψηφία του 50,17% ψήφισε «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Μολδαβίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έδειξαν σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα σήμερα, Δευτέρα. Νωρίτερα, η Σάντου είχε δηλώσει ότι οι διπλές εκλογές της Κυριακής είχαν αμαυρωθεί από «πρωτοφανείς» εξωτερικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, η φιλοδυτική πρόεδρος της χώρας έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία και τη δημοκρατία μας από ξένες δυνάμεις».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, το «όχι» κυριαρχούσε στην κούρσα, όμως η καταμέτρηση των ψήφων της διασποράς ανέτρεψε την τάση.

Η νυν πρόεδρος Σάντου επικράτησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με σχεδόν 42%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο, φιλορώσο πρώην εισαγγελέα, που λαμβάνει ποσοστό περίπου 26%.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών προγραμματίζεται για τις 3 Νοεμβρίου.

Η διπλή εκλογική διαδικασία θεωρήθηκε κρίσιμο «κρας τεστ» για τη Σάντου και τη φιλοευρωπαϊκή ατζέντα της, με την ίδια να ενθαρρύνει τους Μολδαβούς να ψηφίσουν «ναι», σφραγίζοντας τον στόχο ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε. ως «μη αναστρέψιμο» βάσει Συντάγματος.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT