Τουρκία – Γερμανία: Το προσφυγικό ως «παράγοντας» στο «παζάρι» για τα Eurofighter;

Τουρκία – Γερμανία: Το προσφυγικό ως «παράγοντας» στο «παζάρι» για τα Eurofighter;

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι ετοιμάζεται «να πάρει πρόσφυγες», προκειμένου να καλοπιάσει τους Γερμανούς και να του δώσουν τα Eurofighter. Διαψεύδει η πλευρά του Τούρκου προέδρου.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσφυγικό επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής αντιπαράθεσης, παίρνοντας «ώθηση» από τις εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο της Συρίας αλλά, πλέον, και του Λιβάνου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα τουρκικά σύνορα για τους πρόσφυγες από τον Λίβανο. «Στο ζήτημα των προσφύγων της Συρίας, οι πύλες μας ήταν πάντα ανοιχτες και παραμένουν έτσι. Αν είναι να έρθουν πρόσφυγες και απο τον Λίβανο, είπα και λέω πως οι πύλες μας είναι ανοιχτές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας όμως την αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης η οποία έσπευσε μάλιστα να συνδέσει αυτήν την «προθυμία» του Ερντογάν με το παζάρι που εκτυλίσσεται αυτήν την περίοδο μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.

«Τι θα κάνουμε αν έρθουν ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες απο τον Λίβανο; Aυτοί τρώνε το ψωμί του Ερντογάν; Oχι. Αυτοί τρώνες το ψωμί των φτωχών αυτής της χώρας. Εργάζονται στις θέσεις εργασίας των ανέργων αυτής της χώρας. Θα μας τρελάνουν […] Εχω συναντηθεί πολλές φορές με τον (σ.σ. Γερμανό καγκελάριο) Όλαφ Σολτς και έχω πολλές επαφές με τους Γερμανούς. Λένε πως ο Ερντογάν συμφώνησε να πάρει τους πρόσφυγες απο τη Γερμανία. Με αντάλλαγμα τα Eurofighter θα πάρει πρόσφυγες απο τη Γερμανία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ.

Η πλευρά του Τούρκου προέδρου έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει τα περί παζαριών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT