Συλλήψεις Ισραηλινών για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν – «Αμείβονταν με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια»

Συλλήψεις Ισραηλινών για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν – «Αμείβονταν με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια»

Οι εισαγγελικές αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για Ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι «συγκέντρωναν πληροφορίες υπέρ της Τεχεράνης τουλάχιστον από την έναρξη του πολέμου και αμείφθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισαγγελικές αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν τη σύλληψη επτά ατόμων, Ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ιράν. Φέρεται ότι συνέλεγαν πληροφορίες για συγκεκριμένες στρατιωτικές βάσεις και ότι είχαν αναλάβει «εκατοντάδες δράσεις» για λογαριασμό της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι ύποπτοι είναι πέντε ενήλικοι, εκ των οποίων ο ένας λιποτάκτης του στρατού, και δύο ανήλικοι, όλοι Εβραίοι κάτοικοι της Χάιφα και του Βορρά. Στη δημοσιότητα δόθηκαν μόνο τα ονόματα των ενηλίκων: Αζίς Νισάνοφ, Αλεξάντερ Σαντίκοφ, Βιατσεσλάβ Γκουστσίν, Γεβγκένι Γκόφε και Γιγκάλ Νισάν.

Κατηγορούνται ότι φωτογράφιζαν και συνέλεγαν πληροφορίες για βάσεις και εγκαταστάσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙDF), συμπεριλαμβανομένων των αρχηγείων άμυνας «Κίρια» στο Τελ Αβίβ και των αεροπορικών βάσεων «Νεβατίμ» και «Ραμάτ Νταβίντ», καθώς και τοποθεσιών όπου έχουν εγκατασταθεί συστήματα αεράμυνας του Iron Dome. Η βάση «Νεβατίμ» στοχοποιήθηκε από το Ιράν και στις δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ενώ τη βάση «Ραμάτ Νταβίντ» είχε πλήξει η Χεζμπολάχ.

Επίσης, οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι απέκτησαν χάρτες στρατηγικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της βάσης Γκολάνι που χτυπήθηκε στην πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση.

Οι εισαγγελικές αρχές του Ισραήλ αναφέρουν ότι η αστυνομία και οι ανακριτές της μυστικής υπηρεσίας του στρατού Σιν Μπετ διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι εκτελούσαν μια σειρά διαφορετικών καθηκόντων για τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ήταν σε επαφή με Ιρανούς πράκτορες. Σε αντάλλαγμα για τις πράξεις τους, οι ύποπτοι φέρονται ότι έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, μερικά από αυτά σε κρυπτονομίσματα. Ορισμένοι εξ αυτών φέρεται να κατασκόπευαν υπέρ του Ιράν για δύο χρόνια ενώ «όλοι τους δρούσαν υπέρ της Τεχεράνης από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας» σύμφωνα με τις αρχές. 

Οι κατηγορούμενοι θα διωχθούν για εγκλήματα εναντίον της ασφάλειας της χώρας και θα προφυλακιστούν έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Πηγή: Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT