Λίβανος: Διευκρινίσεις από το Ισραήλ ζητά το Βερολίνο για την καταστροφή εγκαταστάσεων της UNIFIL

Λίβανος: Διευκρινίσεις από το Ισραήλ ζητά το Βερολίνο για την καταστροφή εγκαταστάσεων της UNIFIL

H UNIFIL κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό ότι κατεδάφισε με μπουλντόζα παρατηρητήριο και περίφραξη της δύναμης στο Μαρβαχίν. Η Γερμανία καλεί το Τελ Αβίβ να διεξαγάγει έρευνα και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ισραήλ να «διευκρινίσει κάθε περιστατικό» που αφορά την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), συμπεριλαμβανομένων της καταγγελλόμενης καταστροφής ενός παρατηρητηρίου και ενός φράχτη.

Οι κυανόκρανοι που είναι εγκατεστημένοι στον Λίβανο, στο πλαίσιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για την αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κατήγγειλαν την Κυριακή ότι μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού «κατεδάφισε σκόπιμα» το παρατηρητήριο και τον περιμετρικό φράχτη των εγκαταστάσεων της UNIFIL στο Μαρβαχίν στον νότιο Λίβανο.

Το Βερολίνο εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για το τελευταίο, αλλά και για μια σειρά από περιστατικά επιθέσεων εναντίον των κυανόκρανων, οι οποίες έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και καταδίκη. Το Ισραήλ, που από τα μέσα Σεπτεμβρίου διεξάγει επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, καλεί τον ΟΗΕ να απομακρύνει από εκεί την ειρηνευτική δύναμη, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως ανθρώπινη ασπίδα για τη σιιτική οργάνωση.

Η γερμανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αναμένει «από την ισραηλινή πλευρά να διευκρινίσει κάθε περιστατικό» και να δημοσιοποιήσει «τα αποτελέσματα των ερευνών για το συγκεκριμένο περιστατικό». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κάθριν Ντεσάουερ, επισήμανε ότι «η ασφάλεια μιας επιχείρησης με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του προσωπικού του δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Iσραέλ Κατς υποστηρίζει ότι το Ισραήλ και ο στρατός του δεν έχουν «κανένα σκοπό» να βλάψουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις, ωστόσο η UNIFIL έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επιτέθηκε στα μέλη της πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: The Guardian, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT