Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο 50% των νοικοκυριών της Αβάνας

Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο 50% των νοικοκυριών της Αβάνας

Το νησί έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν τέσσερις ημέρες, εξαιτίας της κατάρρευσης του δικτύου από τις 18 Οκτωβρίου. Οι αιτίες πολλές: ελλείψεις καυσίμων, ανταλλακτικών, οικονομικών πόρων και αναποτελεσματικότητα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις σχεδόν ημέρες μετά το ολικό μπλακ άουτ στην Κούβα, η εταιρεία ενέργειας στην Αβάνα ανακοίνωσε ότι οι μισοί κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν και πάλι ηλεκτρικό ρεύμα.

Την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγης του νησιού, έκλεισε ολόκληρο το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Ρεύμα παρεχόταν μόνο σε νοσοκομεία και βασικές βιομηχανίες της χώρας.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στη δημόσια ενημερωτική πύλη Cubadebate, αναφέρεται ότι «αυτή την ώρα λειτουργούν 172 κυκλώματα, κάτι που αντιπροσωπεύει ισχύ 317 μεγαβάτ».

Και προστίθεται ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αφορά «σχεδόν 50% των πελατών».

Η νέα αυτή κρίση καθιστά τη ζωή στο νησί όλο και πιο δύσκολη, καθώς εξαιτίας και του εμπάργκο, οι κάτοικοι ήδη υποφέρουν από ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα. Επιπλέον, το αμερικανικό εμπάργκο, που έγινε ακόμη πιο αυστηρό τα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, έχει επηρεάσει και την ικανότητα του νησιού να εφοδιάζεται με καύσιμα και ανταλλακτικά, ώστε να αποκαθίστανται οι λειτουργίες των εργοστασίων κάθε είδους.

Το ηλεκτρικό δίκτυο της Κούβας και οι πετρελαϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαρχαιωμένοι. Κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες και έχουν συντηρηθεί ελάχιστα. Και επειδή η Κούβα παράγει ελάχιστα ορυκτά καύσιμα, εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές.

Φέτος, η Βενεζουέλα μείωσε κατά το ήμισυ τις αποστολές καυσίμων στην Κούβα, καθώς αγωνίζεται για να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες για τις ανάγκες της. Ρωσία και Μεξικό έχουν επίσης μειώσει τις εξαγωγές προς την Κούβα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει καύσιμα στην πολύ ακριβότερη αγορά spot.

Πάντως, και η κυβέρνηση της Κούβας αναγνωρίζει τις δικές της ελλείψεις. Η ανεξέλεγκτη διαφθορά, η γραφειοκρατία και η τεράστια αναποτελεσματικότητα έχουν γονατίσει την οικονομία, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς κεφάλαια για να αναβαθμίσει το ηλεκτρικό της δίκτυο.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT