ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οριακή νίκη υπέρ του «Ναι» στην ευρωπαϊκή ένταξη της Μολδαβίας έφερε το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, που διεξήχθη παράλληλα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, ενώ αναμένεται και δεύτερος. Σε ομιλία της χθες, η πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια Μάγια Σάντου διακήρυξε νίκη για το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο, που τελικά κέρδισε με 50,5% ύστερα από ολονύχτιο θρίλερ με την καταμέτρηση των ψήφων, καθώς το «Oχι» συγκέντρωσε τελικά 49,5% σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής του συντάγματος, ώστε να προβλέπεται σε αυτό ξεκάθαρη δέσμευση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%, πολύ παραπάνω από το απαιτούμενο 33% προκειμένου το αποτέλεσμα να θεωρηθεί έγκυρο.
Η πρόεδρος Σάντου μίλησε για «εγκληματικές οργανώσεις», που συνεργάστηκαν με «ξένες δυνάμεις» για εξαγορά 300.000 ψήφων.
«Ο λαός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας μίλησε και η πλειοψηφία ενέκρινε τον ευρωπαϊκό δρόμο», τόνισε η Σάντου. «Κερδίσαμε μια πρώτη μάχη σε έναν δύσκολο αγώνα, που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας. Αγωνιστήκαμε με δίκαιο τρόπο και κερδίσαμε δίκαια, σε έναν άδικο αγώνα», είπε χαρακτηριστικά, καθώς νωρίτερα είχε καταγγείλει το οριακό αποτέλεσμα ως προϊόν ξένης «παρέμβασης», κάνοντας μάλιστα λόγο για «επίθεση στην κυριαρχία της χώρας από τη Μόσχα».
Τα αποτελέσματα
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πάντως, διέψευσε σε μεγάλο βαθμό τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν ξεκάθαρη νίκη υπέρ του «Ναι». Το οριακό αποτέλεσμα σόκαρε τις Βρυξέλλες και έφερε στο προσκήνιο καταγγελίες για πρωτοφανή «παρέμβαση» της Μόσχας.
«Η Μολδαβία βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανή απόπειρα εκφοβισμού και ξένη παρέμβαση από τη Ρωσία και τους πληρεξουσίους της, πριν από τις εκλογές», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο ίδιος υιοθέτησε και τις καταγγελίες της προέδρου Σάντου για επιχείρηση εξαγοράς ψήφων, αναφέροντας ότι σχετικές πληροφορίες έχουν συλλέξει και πρεσβείες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα.
Η Σάντου, η οποία κέρδισε και τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι του φιλορώσου υποψηφίου Αλεξάντρ Στογιάνογλο, κατηγόρησε «εγκληματικές οργανώσεις» για υπονόμευση του δημοψηφίσματος, που συνεργάστηκαν με «ξένες δυνάμεις εχθρικές προς τα εθνικά συμφέροντα» επιχειρώντας να εξαγοράσουν 300.000 ψήφους.
Λίγες μέρες πριν, οι Αρχές της Μολδαβίας αποκάλυψαν σχέδιο ύψους 15 εκατ. ευρώ του Ιλάν Σορ, εξόριστου ολιγάρχη –που ζει στη Ρωσία–, για εξαγορά ψήφων 130.000 πολιτών, ώστε να υπονομευτούν και οι δύο εκλογικές διαδικασίες.
Η Μόσχα ανταπάντησε μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου πως η Σάντου θα πρέπει να παρουσιάσει «αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με τους ισχυρισμούς για ξένη παρέμβαση στις εκλογές, προσθέτοντας ότι η απότομη αύξηση του ποσοστού των ψήφων υπέρ της Μολδαβής προέδρου συνιστά «ανωμαλία, που είναι δύσκολο να εξηγηθεί».
Fake news
Η Ρωσία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες και για διασπορά ψευδών ειδήσεων στη Μολδαβία, που δεν αφορούν μόνο την προοπτική ευθείας σύγκρουσης με τη Μόσχα σε περίπτωση ευρωπαϊκής ένταξής της, αλλά και σχετικά με τη δημιουργία «κέντρων κράτησης» μεταναστών, που θα στέλνονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πρότυπο της συμφωνίας Αλβανίας – Ιταλίας.
Με βάση πρόσφατο αναληθές δημοσίευμα των βρετανικών Τimes ότι μία από τις χώρες που εξετάζονται από την Ε.Ε. για τη δημιουργία «κόμβων επιστροφών» είναι και η Μολδαβία, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και το δίκτυο Belarus Today αναπαρήγαγαν δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα. Τόσο η Κομισιόν όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μολδαβίας διέψευσαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ιδέες για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου στη χώρα.