Τι αποκαλύπτει -και τι όχι- η διαρροή απόρρητων εγγράφων για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν

Τι αποκαλύπτει -και τι όχι- η διαρροή απόρρητων εγγράφων για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαρροή online δύο άκρως απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα ανταποδοτικό πλήγμα στο Ιράν διερευνούν οι αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Τα έγγραφα, που διακινήθηκαν την Παρασκευή στην εφαρμογή Telegram, περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των ΗΠΑ επί του σχεδιασμού της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού για τη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράν

Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στην ερμηνεία δορυφορικών εικόνων και άλλων μυστικών πληροφοριών. 

Χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπικ, δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι «βαθιά προβληματισμένος» για τη διαρροή.  

Οπως είπε ο ίδιος, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν προς το παρόν αν η δημοσίευση των εγγράφων ήταν αποτέλεσμα υποκλοπής ή σκόπιμης διαρροής. 

Είναι γνήσια τα έγγραφα; 

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η διατύπωση που χρησιμοποιείται φαίνεται αξιόπιστη και συνάδει με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν.

Τα έγγραφα φέρουν τίτλο «Ακρως απόρρητο», ενώ περιλαμβάνουν το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence».

Φαίνεται πως έχουν διακινηθεί στις υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes, δηλαδή των πέντε κρατών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Νέας Ζηλανδία) που ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες. 

Τι αποκαλύπτει -και τι όχι- η διαρροή απόρρητων εγγράφων για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν-1
Βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ εκτόξευσε το Ιράν, εν μέσω διασυνοριακών εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ – Φωτ.: REUTERS/Ammar Awad/File Photo.

Το ακρωνύμιο «ΤΚ» στα έγγραφα αναφέρεται στο «Talent Keyhole» – κωδικός που παραπέμπει στις δορυφορικές υπηρεσίες Signals Intelligence (SIGINT) and Imagery Intelligence (IMINT).

Εξάλλου, σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν σε ιδιωτικές συνομιλίες πως τα έγγραφα είναι αυθεντικά, αν και αντιπροσωπεύουν μόνο ένα τμήμα των πληροφοριών που διαθέτουν οι ΗΠΑ για τον σχεδιασμό του στενού συμμάχου τους.

Τι αποκαλύπτουν 

Στο σύνολό τους, τα δύο έγγραφα αποτελούν μια διαβαθμισμένη αξιολόγηση των ΗΠΑ σχετικά με τις προετοιμασίες του Ισραήλ να πλήξει στόχους στο Ιράν, βάσει πληροφοριών που αναλύθηκαν στις 15-16 Οκτωβρίου από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αυτό που κατέχει βασική θέση στο περιεχόμενο είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος (ABLM), τα Golden Horizon και Rocks.

Το Rocks είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, κατασκευής της ισραηλινής εταιρείας Rafael, που είναι σχεδιασμένο να πλήττει πληθώρα στόχων, επίγειων ή υπεδάφιων. Το Golden Horizon πιστεύεται πως αναφέρεται στο πυραυλικό σύστημα Blue Sparrow, εμβέλειας περίπου 2.000 χιλιομέτρων. 

Πρακτικά, αυτό υποδεικνύει πως η ισραηλινή αεροπορία φέρεται να σχεδιάζει ένα ανάλογο, αλλά πολύ μεγαλύτερης κλίμακας πλήγμα από αυτό που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο σε ιρανικές εγκαταστάσεις ραντάρ, κοντά στο Ισφαχάν. 

Με την εκτόξευση αυτών των όπλων από μεγάλη απόσταση και μακριά από τα σύνορα του Ιράν, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη δεν θα χρειαστεί να πετάξουν πάνω από ορισμένες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το Ισραήλ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει κάποιο σχέδιο πυρηνικής αποτροπής. Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε η αναφορά αυτή έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

Τι δεν αποκαλύπτουν

Από τα έγγραφα αυτά απουσιάζει κάθε αναφορά στο ποιους στόχους σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ στο Ιράν και πότε.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στη στόχευση εγκαταστάσεων πυρηνικής έρευνας του Ιράν ή πετρελαϊκών. 

Συνεπώς, ως πιθανοί στόχοι θεωρούνται οι στρατιωτικές βάσεις, πιθανότατα αυτές που ανήκουν στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), και η σχετιζόμενη με αυτό πολιτοφυλακή Basij – καθώς αυτοί οι δύο θεσμοί θεωρούνται ως η ραχοκοκαλιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

Τι αποκαλύπτει -και τι όχι- η διαρροή απόρρητων εγγράφων για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν-2

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πολλοί περίμεναν ότι το Ισραήλ θα είχε ήδη πραγματοποιήσει τα αντίποινά του. Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο χρειάστηκε να περάσουν 12 ημέρες προτού το Ιράν πλήξει το Ισραήλ με ένα μπαράζ 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, ως αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε διπλωματικές εγκαταστάσεις της Δαμασκού, όπου σκοτώθηκαν πολλοί ανώτεροι διοικητές του IRGC.

Σύμφωνα με το BBC, η καθυστέρηση των ισραηλινών αντιποίνων δεν αποκλείεται να οφείλεται στις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για κλιμάκωση στην περιοχή, καθώς υπολείπονται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ηταν σκόπιμη η διαρροή; 

Σύμφωνα με πολλούς, πιθανότατα επρόκειτο για σκόπιμη διαρροή από κάποιον που επεδίωκε τον εκτροχιασμό των ισραηλινών σχεδίων. 

Οπως σημειώνει το βρετανικό κρατικό δίκτυο, το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη και εξελιγμένη ικανότητα κυβερνοπολέμου, οπότε διερευνάται επίσης η πιθανότητα μιας εχθρικής υποκλοπής.

Τα έγγραφα αυτά, αν είναι γνήσια, όπως θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, δείχνουν ότι, παρά τη στενή αμυντική σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να κατασκοπεύει τον σύμμαχό της σε περίπτωση που της αποκρύπτεται η πλήρης εικόνα.

Επιπλέον, αποδεικνύουν ότι τα σχέδια της ισραηλινής αεροπορίας για τη διεξαγωγή κάποιου είδους αντιποίνων μακράς εμβέλειας κατά του Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα και πως έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα μετριασμού μιας –αναμενόμενης– ιρανικής απάντησης. 

Πηγή: BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT