Γάζα: Ο επικεφαλής της UNRWA ζητά προσωρινή εκεχειρία στον Βορρά – Δεν υπάρχουν άλλα φάρμακα

Γάζα: Ο επικεφαλής της UNRWA ζητά προσωρινή εκεχειρία στον Βορρά – Δεν υπάρχουν άλλα φάρμακα

Ο Φιλίπ Λαζαρινί κάνει δραματική έκκληση για προσωρινή εκεχειρία στη βόρεια Γάζα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι. «Οι άνθρωποι απλώς περιμένουν να πεθάνουν», λέει. «Τα νοσοκομεία δεν έχουν άλλα φέρετρα», λέει ο υπουργός Υγείας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) κάνει έκκληση να υπάρξει προσωρινή εκεχειρία, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν περιοχές της βόρειας Γάζας. Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας δήλωσαν ότι εξαντλούνται οι προμήθειες για τη θεραπεία ασθενών που τραυματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στις ισραηλινές επιθέσεις.

Περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, είπε ότι είναι τόσο τραγική, ώστε πτώματα έχουν εγκαταλειφθεί σε δρόμους ή θάβονται κάτω από ερείπια. Σε ανάρτησή του στο Χ, δήλωσε: «Στη βόρεια Γάζα, οι άνθρωποι απλώς περιμένουν να πεθάνουν. Νιώθουν έρημοι, απελπισμένοι και μόνοι».

Και πρόσθεσε: «Καλώ για άμεση εκεχειρία, έστω και για λίγες ώρες, για να καταστεί δυνατή η ασφαλής ανθρωπιστική διέλευση για οικογένειες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να φτάσουν σε ασφαλέστερα μέρη».

Η έκκληση έγινε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να αναβιώσει τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και να ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. 

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι επιπλέον βοήθεια έχει παραδοθεί με πολλά φορτηγά, καθώς με ρίψεις από αέρος, ωστόσο οι γιατροί στη Γάζα δηλώνουν ότι δεν έχει φτάσει βοήθεια σ’ αυτούς.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα, περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και πως δεκάδες πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά βρίσκονταν στις άκρες των δρόμων και κάτω από ερείπια. Οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να τους φτάσουν λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών που δεν επιτρέπουν στις ομάδες διάσωσης να επιχειρήσουν.

«Δεν έχουμε άλλα φέρετρα»

Ο υπουργός Υγείας της Γάζας, Μουνίρ Αλ Μπουρς, που βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι «πολλοί τραυματίες πέθαναν μπροστά στα μάτια μας και δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς. Τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει ακόμη και από φέρετρα για να προετοιμάσουν τους νεκρούς για ταφή. Ζητάμε από τους ανθρώπους να μας φέρουν σεντόνια και ό,τι ύφασμα έχουν στα σπίτια τους». 

Γάζα: Ο επικεφαλής της UNRWA ζητά προσωρινή εκεχειρία στον Βορρά – Δεν υπάρχουν άλλα φάρμακα-1
Φροντίδα τραυματιών στο νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν» / Reuters

Σύμφωνα με τον Χουσάμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντή του νοσοκομείου «Καμάλ Αντουάν», οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει πλήρως.

«Δεν υπάρχουν μονάδες αίματος ή σωλήνες για την αποστράγγιση της αιμορραγίας από το στήθος. Οι περισσότερες ιατρικές προμήθειες δεν είναι διαθέσιμες». Και πρόσθεσε: «Καλούν (σ.σ. οι Ισραηλινοί) από τους ανθρώπους γύρω από το νοσοκομείο να απομακρυνθούν, αλλά όσοι έφυγαν πυροβολήθηκαν καθ’ οδόν… Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική».

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι απομακρύνει τον κόσμο από τις περιοχές όπου επιχειρεί εναντίον της Χαμάς και ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν καλώντας τους Παλαιστίνιους να φύγουν από την Μπέιτ Λαχίγια, όπως είχαν κάνει και πριν από τη μεγάλη επιχείρηση στην Τζαμπάλια, που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν φόβους ότι οι εντολές εκκένωσης αποτελούν μέρος ισραηλινού σχεδίου για την εκκαθάριση της περιοχής για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ελέγξει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο και πως ο στρατός διαλύει σήραγγες και άλλες υποδομές της Χαμάς.

Σχεδόν 43.000 νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου πριν από περίπου ένα χρόνο πλησιάζει τους 43.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων είναι εκτοπισμένο και οι περισσότεροι ζουν σε πρόχειρα καταφύγια.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT