Ρούβλια και λούνα παρκ: Πώς η Ρωσία «κατέκτησε» τον νότο της Μολδαβίας

Ρούβλια και λούνα παρκ: Πώς η Ρωσία «κατέκτησε» τον νότο της Μολδαβίας

Μόλις το 5% των ψηφοφόρων στην περιφέρεια της Γκαγκαουζίας στη νότια Μολδαβία ψήφισε «ναι» στην ένταξη στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της Κυριακής

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες της Μολδαβίας κλήθηκαν την περασμένη Κυριακή να πάρουν θέση, με την ψήφο τους, υπέρ ή κατά της μελλοντικής ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου, παράλληλα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τους καλούσε να απαντήσουν, με ένα «ναι» ή ένα «όχι», στο εάν θα έπρεπε να διασφαλιστεί συνταγματικά η πρόθεση ένταξης της Μολδαβίας στην Ε.Ε.   

Τελικώς, προς μεγάλη ανακούφιση του φιλοδυτικού μπλοκ, το «ναι» επικράτησε μεν αλλά οριακά, με διαφορά μόλις 0,8% (με 50,4% έναντι 49,6%). Αντί να κάνει περίπατο, το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ της Μάγια Σάντου, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στην προεδρία της Μολδαβίας στις 3 Νοεμβρίου ενάντια στον υποστηριζόμενο από τις φιλορωσικές δυνάμεις Αλεξάντρ Στογιάνογλο, βρέθηκε να περνά μια νύχτα θρίλερ, περιμένοντας το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία του Πούτιν, η 52χρονη Σάντου έκανε λόγο για «ξένες δυνάμεις» και «εγκληματικές συμμορίες» που έριξαν στη χώρα «βρώμικο χρήμα» με στόχο να «νοθεύσουν» το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία», κατήγγειλε, σε ανάλογο πνεύμα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Από την πλευρά του ωστόσο, το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε εμπλοκή και, βγαίνοντας στην αντεπίθεση, κατηγόρησε την πλευρά της Σάντου ότι καταπιέζει τους φιλορώσους ψηφοφόρους.

Το ρωσικό αφήγημα παρουσιάζεται να έχει απλώσει ρίζες κυρίως στη νότια Μολδαβία και, ειδικότερα, στην ημιαυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας, μια περιοχή με παρελθόν αποσχιστικών τάσεων ο πληθυσμός της οποίας αγγίζει τις περίπου 150.000. Ενδεικτικά, μόλις το 5% των ψηφοφόρων της εν λόγω περιφέρειας ψήφισε «ναι» στην ένταξη στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Από την Γκαγκαουζία κατάγεται ο Αλεξάντρ Στογιάνογλο ο οποίος διεκδικεί (με τις ευλογίες του Κρεμλίνου όπως λέγεται) την προεδρία της Μολδαβίας ενάντια στη Μάγια Σάντου. Στην εν λόγω περιφέρεια έχει όμως παράλληλα ρίξει χρήμα και ο φιλορώσος ολιγάρχης Ιλάν Σορ, χρηματοδοτώντας την κατασκευή του λούνα παρκ «Gagauzialand» για παράδειγμα.

Σημειώνεται ότι ο Σορ διέφυγε από τη Μολδαβία το 2019, αφού προηγουμένως βρέθηκε να κατηγορείται για οικονομικά σκάνδαλα, και τώρα πια ζει ως Ρώσος πολίτης στη Μόσχα.

Ρούβλια και λούνα παρκ: Πώς η Ρωσία «κατέκτησε» τον νότο της Μολδαβίας-1
Η κυβερνήτης της Γκαγκαουζίας, Εβγκένια Γκούτσουλ, μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2024 (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από την πλευρά της Ε.Ε. και τη Μάγια Σάντου, το Κρεμλίνο έχει στηρίξει οικονομικά φιλορωσικές μολδαβικές παρατάξεις (το κόμμα ȘOR παλαιότερα, το μπλοκ Pobeda-Victorie τώρα) και πολιτικούς όπως είναι για παράδειγμα η 38χρονη Εβγκένια Γκούτσουλ η οποία υπηρετεί πια ως κυβερνήτης στην περιφέρεια της Γκαγκαουζίας.   

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τη μεριά των φιλορώσων ωστόσο από την άλλη πλευρά, το Κισινάου έχει παραμελήσει τις περιοχές της νότιας Μολβαδίας που επιβιώνουν υπό το βάρος σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. 

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT