Ουκρανία: Η Βρετανία θα δανείσει στο Κίεβο ακόμη 2,26 δισ. λίρες για την αγορά όπλων

Ουκρανία: Η Βρετανία θα δανείσει στο Κίεβο ακόμη 2,26 δισ. λίρες για την αγορά όπλων

Το δάνειο αναμένεται να εγκριθεί στην επικείμενη σύνοδο της G7, όπως και αντίστοιχο δάνειο της Ε.Ε. Θα αποπληρωθούν από τους τόκους που προέρχονται από τα 300 δισ. δολάρια «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων που παρακρατά η Δύση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία πρόκειται να δανείσει στην Ουκρανία επιπλέον 2,26 δισ. λίρες, ώστε να επιτρέψει στο Κίεβο να αγοράσει όπλα τα οποία θα χρησιμοποιήσει έναντι των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος δανείου 50 δισ. δολαρίων που αναμένεται να επικυρωθεί από τα μέλη της G7 εντός της εβδομάδας.

Τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν με τους τόκους που θα προκύψουν από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. δολαρίων που παρακρατούνται στη Δύση. Σύμφωνα με τη Βρετανίδα υπουργό Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, «τα κέρδη που πραγματοποιούνται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν διατηρούνται για να τα χρησιμοποιήσει η Ρωσία στο μέλλον. Χρησιμοποιούνται τώρα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας». 

Η Βρετανία έχει ήδη δεσμευτεί να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισ. λιρών ετησίως στην Ουκρανία και το δάνειο αυτό είναι επιπλέον βοήθεια, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει το Κίεβο πυρομαχικά, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Τζον Χίλι.

Είχαν προηγηθεί προσπάθειες να διατεθούν όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, ωστόσο αντιτάχθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και επίσης θα μπορούσαν να υπάρξουν προσφυγές εκ μέρους της Ρωσίας.

«Εμείς δεν δημεύουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το δάνειο», είπε η Ρέιτσελ Ριβς, αλλά «χρησιμοποιούμε τα σημαντικά κέρδη στα περιουσιακά στοιχεία και έτσι είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε όλα τα σωστά νομικά πλαίσια».

Οι ΗΠΑ αναμένεται να συνεισφέρουν 20 δισ. δολάρια, με άλλα μέλη της G7 και την Ε.Ε. να επιβεβαιώνουν το μερίδιό τους στις δεσμεύσεις. Η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτής της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, ένα δεκαπενθήμερο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι τα άλλα μέρη του παζλ θα μπουν στη θέση τους στο τέλος αυτής της εβδομάδας», είπε.

Μόσχα: «Οικονομικό έγκλημα»

Ο εν ενεργεία μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., Κίριλ Λογνίνοφ, αντιδρώντας στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας με τους τόκους από τα ρωσικά κεφάλαια, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για διάπραξη οικονομικού εγκλήματος σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μετά τη Βρετανία, οι βουλευτές της Ε.Ε. ενέκριναν το σχέδιο να χρησιμοποιηθούν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ως δάνεια μέχρι του ποσού των 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Πηγή: The Guardian, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT