Ισραήλ: Ο Μπλίνκεν κάλεσε τον Νετανιάχου να «κεφαλαιοποιήσει» τον θάνατο του Σινουάρ τερματίζοντας τον πόλεμο

Ισραήλ: Ο Μπλίνκεν κάλεσε τον Νετανιάχου να «κεφαλαιοποιήσει» τον θάνατο του Σινουάρ τερματίζοντας τον πόλεμο

Συνάντηση του βασιλιά της Ιορδανίας και του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας για να συζητήσουν την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο. Στην Ιορδανία ταξιδεύει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά το Ισραήλ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά διπλωματικών επαφών είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες παραμένουν λίγες και αναμένονται τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να «επωφεληθεί» από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Τον κάλεσε να «κεφαλαιοποιήσει» το γεγονός αυτό, για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο Αντονι Μπλίνκεν που ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να επωφεληθεί το Ισραήλ από τον θάνατο του Σινουάρ, κατά τρόπο που θα διασφαλίσει μια βιώσιμη ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ζήτησε επίσης από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να λάβει «πρόσθετα μέτρα» για να αυξηθούν και να διατηρηθούν οι ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Θα πρέπει επίσης να φροντίσει η βοήθεια αυτή να φτάνει στους αμάχους απ’ άκρη σε άκρη» στον παλαιστινιακό θύλακα, είπε ο Μάθιου Μίλερ.

Διπλωματικές κινήσεις και από την Ιορδανία

Την ίδια ώρα, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ Β’, συναντήθηκαν στο Ριάντ, για να συζητήσουν πώς θα σταματήσουν οι πόλεμοι του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επισημαίνει ότι Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και Μοχάμεντ Β’ συζήτησαν «σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών που έγιναν για να επιτευχθεί η κατάπαυση πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο και να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, υποσχόμενοι να συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια «για να ανακουφίσει τον πόνο τους», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA της Σαουδικής Αραβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, μετά το Ισραήλ, πρόκειται να επισκεφθεί την Ιορδανία αύριο Τετάρτη.

Πηγή: Reuters, Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT