Ουκρανία: Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μετά τη ρωσική εισβολή

Ουκρανία: Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μετά τη ρωσική εισβολή

«Ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε περίπου κατά 10 εκατομμύρια από το 2014 και περίπου κατά 8 εκατομμύρια μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής», ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022, όπως ανέφεραν την Τρίτη τα Ηνωμένα Εθνη.

«Συνολικά, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε περίπου κατά 10 εκατομμύρια από το 2014 και περίπου κατά 8 εκατομμύρια μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής το 2022», ανέφερε η Φλόρενς Μπάουερ, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), σε σημειώσεις που εστάλησαν προς τους δημοσιογράφους.

Το έγγραφο αυτό που επικαλείται στοιχεία της κυβέρνησης και του UNFPA, διευκρινίζει πως ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται φέτος σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2022 και 45 εκατομμυρίων το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η Μπάουερ εξήγησε πως η υποχώρηση αυτή συνδέεται με έναν «συνδυασμό παραγόντων» και υπογράμμισε πως «πριν ακόμη από την κλιμάκωση του πολέμου, η Ουκρανία αντιμετώπιζε σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις».

«Η χώρα είχε ένα από πιο χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη. Ενας μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. Ο πληθυσμός γερνούσε και ο συνολικός πληθυσμός μειωνόταν», είπε η Μπάουερ.

«Η κατάσταση αυτή είναι χαρακτηριστική στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες παρουσιάζουν παρόμοιες δημογραφικές τάσεις», πρόσθεσε. «Ομως, μαζί με τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας που ξεκίνησε το 2022, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά», εξήγησε.

Η αξιωματούχος είπε επίσης πως το ποσοστό γονιμότητας έχει καταρρεύσει και σήμερα διαμορφώνεται σε ένα περίπου παιδί ανά γυναίκα, «που είναι από τα πιο χαμηλά στον κόσμο» και «πολύ κάτω» από το όριο ανανέωσης του πληθυσμού που είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

Επίσης 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία «και ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πέθαναν εξαιτίας της σύγκρουσης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT