Αμερικανικές εκλογές: Η μυστηριώδης σιωπή του CEO της JPMorgan

Αμερικανικές εκλογές: Η μυστηριώδης σιωπή του CEO της JPMorgan

O Τζέιμι Ντίμον ανήκε πάντα στους Δημοκρατικούς, όταν όμως επαίνεσε κάποιες προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια «καταιγίδα». Δεν ήταν λίγοι όσοι τον κατηγόρησαν ότι άλλαξε στρατόπεδο και στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τζέιμι Ντίμον ανήκε πάντα στους Δημοκρατικούς, όταν όμως επαίνεσε κάποιες προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια «καταιγίδα». Δεν ήταν λίγοι όσοι τον κατηγόρησαν ότι άλλαξε στρατόπεδο και στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Εκτοτε, επέλεξε τη σιωπή. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, υπήρξε ασαφής σχετικά με τις πολιτικές του προτιμήσεις τον τελευταίο καιρό. Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, άφησε μάλιστα ανοιχτή την πιθανότητα να στηρίξει τον κ. Τραμπ, τη συμπεριφορά του οποίου μετά τις προηγούμενες εκλογές εξίσωνε με «προδοσία».

Σε κλειστό κύκλο, ωστόσο, ο κ. Ντίμον έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και ότι θα εξέταζε να αναλάβει και ο ίδιος κάποιον ρόλο, ίσως αυτόν του υπουργού Οικονομικών, σε ενδεχόμενη κυβέρνησή της, σύμφωνα με τους New York Times. Εχει επίσης πει στους συνεργάτες του ότι η άρνηση αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος (του 2020) από τον Τραμπ συνιστά για εκείνον λόγο για να τον αποφεύγει.

Τα παραπάνω τα μετέφεραν στους ΝΥΤ τρεις άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς ο κ. Ντίμον μιλούσε ιδιωτικά.

Ο ισχυρός τραπεζίτης δεν κοινοποιεί δημόσια τη θέση του καθώς φοβάται ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ, θα μπορούσε να εκδικηθεί τους ανθρώπους και τις εταιρείες που αντιτάχθηκαν δημοσίως στην υποψηφιότητά του. Πρόκειται για ανησυχία που μοιράζονται κι άλλα ισχυρά στελέχη επιχειρήσεων, κι όχι χωρίς λόγο: Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ πολλαπλασιάζει τις απειλές περί πολιτικών αντιποίνων.

Τόσο το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ όσο και της Χάρις επιδίωξαν τη δημόσια υποστήριξή του. Ο Τραμπ μάλιστα δήλωσε (ψευδώς…) ότι την είχε. Αλλά για έναν άνθρωπο που ήταν πρόθυμος να τοποθετηθεί σχεδόν σε κάθε ζήτημα, η σιωπή του Ντίμον αντανακλά τη δυσφορία του στην ιδέα να πάρει δημόσια θέση σε ένα επίμαχο θέμα, λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του.

Η σιωπή του έχει γίνει αντιληπτή στην Ουάσιγκτον και στη Wall Street, όπου κάθε του δήλωση παρακολουθείται. Φίλοι και «εχθροί» σημειώνουν με ανησυχία ότι ο 68χρονος δισεκατομμυριούχος Ντίμον δεν έχει γνωστοποιήσει τη στάση του στις εκλογές.

«Με τον Τζέιμι, είναι ενδιαφέρον, διότι παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν σημαντικό ηγέτη που υπερβαίνει τις δικές του επιχειρηματικές ανάγκες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ράιχ, πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Κλίντον. «Αν πραγματικά ανησυχούσε για το έθνος και για όλες τις αξίες για τις οποίες λέει ότι ανησυχεί, όχι μόνο δεν θα υποστήριζε τον Τραμπ αλλά θα φώναζε και θα θύμωνε και θα φρόντιζε με όλες του τις δυνάμεις να μην ξαναμπει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Ο ίδιος ο Ντίμον αρνήθηκε να σχολιάσει στους ΝΥΤ. Ο εκπρόσωπος της JPMorgan, Τζόζεφ Εβαντζελίστι, ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος «δεν έχει ποτέ υποστηρίξει δημοσίως κάποιον υποψήφιο, αλλά μιλάει δυναμικά για πολιτικές που βοηθούν στην ενίσχυση της χώρας μας». Και πρόσθεσε: «Τα σχόλιά του συχνά εργαλειοποιούνται από την Αριστερά ή τη Δεξιά όταν τοποθετείται για την πολιτική ή τους πολιτικούς, κάτι που δεν είναι εποικοδομητικό ως προς την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων της χώρας μας».

Ουδείς δέχθηκε από την εκστρατεία του Τραμπ και της Χάρις να απαντήσει σε ερωτήσεις των ΝΥΤ για το θέμα.

Οι σχεδόν δύο δεκαετίες του κ. Ντίμον στο τιμόνι της JPMorgan τον έχουν καταστήσει άνθρωπο με τεράστια πολιτική δύναμη. Ως επικεφαλής της τράπεζας, συναντάται με παγκόσμιους ηγέτες και ασκεί επιρροή στους κανονισμούς και στη χάραξη πολιτικής.

Ηγήθηκε της διάσωσης δύο τεράστιων τραπεζών κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και το επανέλαβε πέρυσι, ενώνοντας τις δυνάμεις του με την υπουργό Οικονομικών Τζάρεντ Γέλεν για να αποτρέψουν τα προβλήματα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Το 2012 διαπληκτίστηκε με τη Χάρις, τότε γενική εισαγγελέα της Καλιφόρνια, εν μέσω διαπραγματεύσεων με ορισμένες Πολιτείες για καταχρήσεις μεγάλων τραπεζών. Η Χάρις, στην αυτοβιογραφία της, είχε γράψει ότι η σχέση τους έμοιαζε με «σκυλοκαβγά». Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ντίμον ούρλιαζε «προσπαθείς να κλέψεις τους μετόχους μου».

Ο Ντίμον, επίσης, φλερτάρει με την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, συζητώντας το σενάριο με υφισταμένους της JPMorgan και μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με δύο άτομα που μετέφεραν τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Οι χορηγοί της εκστρατείας του κ. Τραμπ έχουν πει ότι ο κ. Ντίμον πρέπει να υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο ή τουλάχιστον να παραμείνει δημόσια ουδέτερος, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Τον περασμένο Ιανουάριο, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ντίμον δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε «κάποιο δίκιο» σχετικά με οικονομικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τις φορολογικές περικοπές.

Η συνέχεια ήταν έντονη. Αριστεροί αρθρογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και χρηματοδότες τον κατηγόρησαν ότι κάλυπτε τον κ. Τραμπ. Η σύνδεση του ονόματός του με τον Τραμπ τον αναστάτωνε. Προσπάθησε να αποσύρει τη δήλωση, ωστόσο οι αρχικές εντυπώσεις είχαν μείνει.

«Είπε κάτι ανώδυνο στο Νταβός και στη συνέχεια, ξαφνικά, φάνηκε να είναι μέρος του πλήθους της 6ης Ιανουαρίου», είπε ο Ρόμπερτ Στιλ, αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Perella Weinberg Partners, ο οποίος ήταν υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Και έτσι ο κ. Ντίμον όλη την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο παρέμεινε σιωπηλός, μέχρι που ο Τραμπ, σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social αυτόν τον μήνα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τον είχε υποστηρίξει. Ο κ. Ντίμον –ο οποίος δεν έχει μιλήσει απευθείας με τον Τραμπ εδώ και τρία χρόνια– αρνήθηκε δημοσίως τον ισχυρισμό.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Χάρις κάλεσε τον Ντίμον για να ακούσει τις απόψεις του για θέματα όπως η οικονομική ανισότητα (είναι αντίθετος) και το ελεύθερο εμπόριο (είναι υπέρ).

Σε ιδιωτικές συνομιλίες του με στελέχη της Wall Street που υποστηρίζουν τη Χάρις, είπε ότι έχει καθήκον απέναντι στους μετόχους της JPMorgan να προστατεύσει την τράπεζα από πιθανά πολιτικά αντίποινα.

Σε ξεχωριστές συνομιλίες με δημοσιογράφους και αναλυτές της Wall Street αυτόν τον μήνα, τόνισε αρχικά ότι δεν θα συζητούσε περί πολιτικής και αργότερα, κληθείς να σχολιάσει εάν θα σκεφτόταν να υπηρετήσει την κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Ημουν πάντα Αμερικανός πατριώτης. Και η χώρα είναι πιο σημαντική για μένα από την εταιρεία».

Πηγή: New York Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT