Ο Παναμάς θέλει να βγει από τη λίστα των «φορολογικών παραδείσων»

Ο Παναμάς θέλει να βγει από τη λίστα των «φορολογικών παραδείσων»

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. αποφάσισε στις 8 Οκτωβρίου να παραμείνει ο Παναμάς στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων. Η αντίδραση του προέδρου της χώρας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Παναμά δήλωσε την Τρίτη ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς που προκηρύσσει η χώρα του, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν την αφαιρέσει από τον κατάλογο των «φορολογικών παραδείσων».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δήλωσε: «Δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος». «Ο Παναμάς δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα που μας έχει σε μια τέτοια λίστα να συμμετάσχει σε σχέδια ή διεθνείς διαγωνισμούς που θα κάνουμε από τον επόμενο χρόνο», τόνισε και πρόσθεσε «εάν παραμείνουμε σε αυτή τη λίστα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα μπορούν να συμμετέχουν».

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια περίοδο που ο Παναμάς μελετά το ενδεχόμενο κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 400 χιλιομέτρων, ύψους 4,1 δισ. δολαρίων, που θα συνδέει την πρωτεύουσά του με τα σύνορα με την Κόστα Ρίκα.

Οι δηλώσεις του Μουλίνο έγιναν στο Παρίσι, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, το Παρίσι θα στηρίξει το αίτημα του Παναμά να διαγραφεί «γρήγορα» από τον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων.

Τα τελευταία χρόνια, ο Παναμάς έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2023 να βγει από τον «γκρίζο κατάλογο» της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (GAFI) για το ξέπλυμα κεφαλαίων, που εδρεύει στο Παρίσι.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. αποφάσισε στις 8 Οκτωβρίου να παραμείνει η χώρα στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων μαζί με τις νήσους Φίτζι, το Γκουάμ, το Παλάου, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT