Μέση Ανατολή: Διπλωματική κούρσα ΗΠΑ – Ιράν

Μέση Ανατολή: Διπλωματική κούρσα ΗΠΑ – Ιράν

Παράλληλες περιοδείες των δύο ΥΠΕΞ, ενώ αναμένονται αντίποινα του Ισραήλ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί η αμερικανική και η ιρανική διπλωματία, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών διεξάγουν παράλληλες περιοδείες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ αναμένονται εντός των προσεχών ημερών τα ισραηλινά αντίποινα για τις πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης, την 1η Οκτωβρίου.

Ο Αντονι Μπλίνκεν έφτασε χθες στο Ισραήλ, ξεκινώντας την 11η περιοδεία του στην περιοχή μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, με κεντρικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συνάντηση δυόμισι ωρών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ο Αμερικανός αξιωματούχος στις συναντήσεις του ήταν η επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί κατά πολύ η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, σε κοινή επιστολή τους, ο Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν κατέστησαν σαφές στην ισραηλινή πολιτική ηγεσία ότι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί σε ορίζοντα ενός μηνός, θα υπάρξουν περιορισμοί στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα.

Λίγες ώρες προτού προσγειωθεί το αεροπλάνο του Μπλίνκεν, οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούσαν επίμονα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ και σε άλλα σημεία του κεντρικού Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει πέντε ρουκέτες από τα σύνορα του Λιβάνου. Τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα, αλλά μία έπεσε σε ανοιχτό χώρο χωρίς να προκαλέσει θύματα. Αλλες 15 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ.

Συναντήσεις Μπλίνκεν με Νετανιάχου, Χέρτσογκ και Γκάλαντ – Φόβοι ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου θα έχουν την τύχη εκείνων της Γάζας.

Εκπρόσωπος της σιιτικής οργάνωσης ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με drone στην ιδιωτική κατοικία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Καισάρεια, όπου όπως έγινε γνωστό χθες προκλήθηκαν ζημιές στο παράθυρο της κρεβατοκάμαρας του πρωθυπουργικού ζεύγους, που δεν βρισκόταν εκεί την ώρα της επίθεσης.

Στον Λίβανο, τουλάχιστον 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας σε 2.530 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βηρυτού. Τις τελευταίες ημέρες οι φόβοι επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να έχουν τα νοσοκομεία του Λιβάνου την τύχη εκείνων της Γάζας, καθώς 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό των Ισραηλινών ακριβώς απέναντι από το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Βηρυτού, ενώ 60 άλλοι τραυματίστηκαν.

Τη δική του περιοδεία στη Μέση Ανατολή συνεχίζει και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί. Χθες επισκέφθηκε το Κουβέιτ απ’ όπου δήλωσε ότι «όλοι οι γείτονες μας διαβεβαιώνουν πως δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν το έδαφος και ο εναέριος χώρος τους για επιθέσεις (του Ισραήλ) εναντίον μας». Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί εκτίμησε ότι «το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να επιτεθεί στο Ιράν, αν και μπορεί να πραγματοποιήσει μια απέλπιδα, μικρής κλίμακας επίθεση». Προειδοποίησε όμως ότι αν τελικά επιχειρήσει μεγαλύτερης κλίμακας πλήγματα, τότε το Ιράν θα απαντήσει με ακόμη περισσότερο οδυνηρές επιθέσεις. Παράλληλα, αργά χθες το βράδυ ορισμένα Μέσα, μεταξύ των οποίων ο αραβόφωνος ιστότοπος του Sky News, μετέδωσαν πως μία Αμερικανοϊρανή εργαζόμενη στο Πεντάγωνο, ονόματι Αριάν Ταμπατάι, κατηγορείται κυρίως από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές πως έπαιξε κομβικό ρόλο στη διαρροή των εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ για τα αντίποινα προς το Ιράν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα Μέσα, αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ διεξάγεται έρευνα για την πιθα-νή ανάμειξή της στη διαρροή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT