Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Καζάν της Ρωσίας

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Καζάν της Ρωσίας

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS που διεξάγεται στη ρωσική πόλη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επικαλούμενο διπλωματική πηγή, το RIA ανέφερε ότι οι συνομιλίες, που θα διεξαχθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στη νότια πόλη Καζάν της Ρωσίας, ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τα σχέδια.

«Είναι πολύ πιθανό οι ηγέτες να δώσουν οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες τους για την ανάπτυξη αυτών των σχεδίων», ανέφερε η πηγή που επικαλείται το RIA.

Σύνοδος BRICS: 36 παγκόσμιοι ηγέτες στη Ρωσία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξένησε 36 παγκόσμιους ηγέτες από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν στο πλαίσιο συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS που σχεδιάστηκε για να δείξει τη Μόσχα ότι κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι.

Ενας από τους κύριους στόχους της συνόδου κορυφής θα είναι η επιτάχυνση των τρόπων για τη μείωση του αριθμού των συναλλαγών σε δολάρια και έτσι ο μετριασμός της ικανότητας των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την απειλή κυρώσεων για να επιβάλουν την πολιτική τους βούληση.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής, όπως και πέρυσι. Η απόφασή του εξόργισε πολλούς στη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το διεθνές ποινικό δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης του Πούτιν τον Μάρτιο του 2023 για την απαγωγή παιδιών. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Γκουτέρες θα επαναλάβει την άποψή του ότι η εισβολή στην Ουκρανία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Η Μόσχα δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι από 36 χώρες παρακολουθούν τμήματα της τριήμερης συνάντησης, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη διεθνή συγκέντρωση που φιλοξενεί ο Πούτιν από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία είναι η φετινή πρόεδρος της ομάδας.

Ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τον Πούτιν στο Καζάν ως αγαπημένο του φίλο, εξαίροντας τη «βαθιά» φιλία μεταξύ των δύο χωρών «Ο κόσμος υφίσταται βαθιές αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα και η διεθνής κατάσταση είναι χαοτική», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι επιθυμεί την ταχεία και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Μόντι επισκέφθηκε το Κίεβο τον Αύγουστο και τη Μόσχα τον Ιούλιο σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τις συνομιλίες, προβάλλοντας το Δελχί ως δυνητικό ειρηνοποιό, αλλά έκτοτε υπήρξαν λίγες εξελίξεις.

Ο Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο οποίος επίσης προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη σύγκρουση, εξήρε τη Μόσχα ως «πολύτιμο σύμμαχο» και φίλο «που μας υποστήριξε από την αρχή στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ».

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT