Πώς έστησε το δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ο πρώην CEO της Abercrombie & Fitch

Πώς έστησε το δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ο πρώην CEO της Abercrombie & Fitch

Ο υπεύθυνος στρατολόγησης, οι μεσάζοντες, οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας, οι εκδηλώσεις στην «απομονωμένη» έπαυλη και οι γεμάτοι με χιλιάδες δολάρια φάκελοι. Οι μαρτυρίες θυμάτων

πώς-έστησε-το-δίκτυο-σεξουαλικής-εκμε-563287126

Δεκάδες θύματα, βίαιες και εκμεταλλευτικές σεξουαλικές πράξεις, υποχρεωτική κατανάλωση αλκοόλ και βιάγκρα, ψευδείς υποσχέσεις για καριέρα στο μόντελινγκ και ένα δίκτυο από μεσάζοντες και στρατολόγους. Ο 80 χρόνος πλέον, πρώην διευθύνων σύμβουλος του οίκου Abercrombie & Fitch (A&F), Μάικ Τζέφρις, συνελήφθη την περασμένη Τρίτη, κατηγορούμενος ότι οργάνωσε ένα διεθνές κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς για αρκετά χρόνια, επί της θητείας του στην εταιρεία. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από έναν χρόνο, έπειτα από μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του BBC, που βασίστηκε μεταξύ άλλων σε μαρτυρίες πολλών ανδρών οι οποίοι δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα του Τζέφρις.

«Βία, απάτη και εξαναγκασμός»

Ο Τζέφρις ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για περίπου δύο δεκαετίες, μέχρι και το 2014, όταν παραιτήθηκε έπειτα από πτώση των πωλήσεων. Επί των ημερών του, η A&F μεταμορφώθηκε σε μια εταιρεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και ο ίδιος έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO. Ηταν ταυτόχρονα όμως, η περίοδος που όπως φαίνεται, εκμεταλλεύθηκε δεκάδες νεαρούς άνδρες.  

Εκτός από τον ίδιο, οι αρχές συνέλαβαν και τον σύντροφό του, Μάθιου Σμιθ. Οι δύο άντρες κατηγορούνται για διεύθυνση επιχείρησης πορνείας και διεθνούς εμπορίας σεξ. Οι αρχές συνέλαβαν επίσης τον Τζέιμς Τζέικομπσον, ο οποίος κατηγορείται ότι λειτουργούσε ως μεσάζοντας του ζευγαριού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του BBC, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν βία, απάτη και εξαναγκασμό, προκειμένου να προβούν σε «βίαιες και εκμεταλλευτικές σεξουαλικές πράξεις». Ο δικηγόρος του Τζέφρις δήλωσε την περασμένη Τρίτη στο BBC πως «θα απαντήσουν λεπτομερώς στους ισχυρισμούς μετά την αποσφράγιση του κατηγορητηρίου».

«Ενέσεις με ουσία που προκαλεί στύση»

Χάρη στην εκτενή έρευνα του BBC, η οποία οδήγησε στη διερεύνηση της υπόθεσης από το FBI, αποκαλύφθηκε ότι ο Τζέφρις και ο σύντροφός του εκμεταλλεύονταν και κακοποιούσαν σεξουαλικά άντρες, σε εκδηλώσεις που φιλοξενούσαν στις κατοικίες τους στη Νέα Υόρκη και σε ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, όπως σε Λονδίνο, Παρίσι, Βενετία και Μαρακές. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχε μια εξελιγμένη επιχείρηση η οποία περιελάμβανε έναν μεσάζοντα και ένα δίκτυο ατόμων που είχε προσληφθεί προκειμένου να βρίσκει άνδρες για αυτές τις εκδηλώσεις.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για την ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Μπρέον Πις, ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι απασχολούσε τον Τζέικομπσον ως υπεύθυνο στρατολόγησης και στο πλαίσιο των καθηκόντων του πραγματοποιούσε δοκιμές με άνδρες από όλο τον κόσμο, εμπλέκοντάς τους σε σεξουαλικές πράξεις με χρηματικό αντάλλαγμα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «μόλις ο Τζέφρις ενέκρινε τους άνδρες, τούς μετέφερε αεροπορικώς στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, όπου τους πίεζε να καταναλώσουν αλκοόλ, βιάγκρα και μυοχαλαρωτικά».

Πώς έστησε το δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ο πρώην CEO της Abercrombie & Fitch-1
Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για την ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Μπρέον Πις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τρίτη, όπου δημοσιοποίησε βασικά στοιχεία του κατηγορητηρίου. Φωτογραφία: Associated Press

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι το ζευγάρι κατηύθυνε άλλους ή έκαναν οι ίδιοι «ενέσεις σε άνδρες με ουσία που προκαλεί στύση», όταν αυτοί ήταν ανίκανοι ή απρόθυμοι να συμμετάσχουν. Μάλιστα οι εισαγγελείς ανέφεραν επίσης πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της A&F «ξόδεψε εκατομμύρια σε μια τεράστια υποδομή για την υποστήριξη αυτής της επιχείρησης και τη διατήρηση της μυστικότητάς της». Τα θύματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι 15, όμως οι εισαγγελείς δήλωσαν στο κατηγορητήριο ότι η επιχείρηση «περιελάμβανε δεκάδες και δεκάδες άντρες».  

Τα θύματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι 15, όμως οι εισαγγελείς δήλωσαν στο κατηγορητήριο ότι η επιχείρηση «περιελάμβανε δεκάδες και δεκάδες άντρες».

Ο Τζέφρις αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων και ο Τζέικομπσον με εγγύηση 500.000 δολαρίων, ενώ το δικαστήριο διέταξε την κράτηση του Σμιθ. Η δίκη τους έχει οριστεί για την προσεχή Παρασκευή.

Σημειώνεται πως μετά το ρεπορτάζ του BBC κατατέθηκε επίσης αγωγή στη Νέα Υόρκη, βάσει της οποίας οι Τζέφρις και Σμιθ κατηγορούνται για σεξουαλική εμπορία, βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Επίσης, κατηγορείται και η A&F, ότι χρηματοδότησε μια επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς, υπό την ηγεσία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που ήταν επικεφαλής, κάτι που η εταιρεία αρνείται ότι συνέβη ή γνώριζε.

«Δεν αισθανόμουν ασφαλής να πω όχι»

Το BBC στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσίευσε πριν από έναν χρόνο, είχε μιλήσει με 12 άνδρες που περιέγραψαν τη συμμετοχή τους ή τη διοργάνωση εκδηλώσεων που περιελάμβαναν σεξουαλικές πράξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από το 2009 έως το 2015. Οι μαρτυρίες των ανδρών «είχαν εντυπωσιακά πολλές ομοιότητες», ενώ βασικά σημεία των ισχυρισμών τους φαίνεται πως υποστηρίχθηκαν από έγγραφα που έφτασαν στην κατοχή του BBC, όπως ηλεκτρονικά μηνύματα και αεροπορικά εισιτήρια.

Ορισμένοι από τους άνδρες δήλωσαν ότι παραπλανήθηκαν σχετικά με τη φύση των γεγονότων ή ότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα έπρεπε να προβούν σε σεξουαλικές πράξεις. Αλλοι είπαν ότι είχαν καταλάβει ότι οι εκδηλώσεις θα περιελάμβαναν σεξ χωρίς όμως να γνωρίζουν τι ακριβώς αναμενόταν από αυτούς και αρκετά από τα φερόμενα θύματα ανέφεραν ότι ο μεσάζων ή άλλοι στρατολόγοι, τους είχαν θέσει την πιθανότητα ευκαιριών για μόντελινγκ στην A&F. Ολοι πάντως δήλωσαν ότι πληρώθηκαν. 

Οπως είπε το φερόμενο θύμα, η «απομονωμένη» τοποθεσία της έπαυλης και η παρουσία προσωπικού που επέβλεπε ακόμη και τις σεξουαλικές πράξεις, ντυμένο με στολές της A&F, δεν τον έκαναν να αισθάνεται «ασφαλής να πει “όχι” ή ότι “δεν νιώθει άνετα με αυτό”».

Ενας από αυτούς ήταν και ο Ντέιβιντ Μπράντμπερι. Οπως μετέφερε στο BBC, το 2010, όταν ήταν 23 ετών και επίδοξο μοντέλο, του «ξεκαθάρισαν» ότι αν δεν έκανε στοματικό σεξ στον Τζέικομπσον, δεν θα συναντούσε τον Τζέφρις. Αντίστοιχη εμπειρία μετέφεραν τα περισσότερα θύματα. «Ηταν σαν να πουλούσε δόξα. Και το τίμημα ήταν η συμμόρφωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπράντμπερι. Ο ίδιος είπε ότι λίγο αργότερα, παρευρέθηκε σε ένα πάρτι στην έπαυλη του Τζέφρις στο Λονγκ Αϊλαντ, όπου έκανε σεξ μαζί του. Οπως είπε το φερόμενο θύμα, η «απομονωμένη» τοποθεσία της έπαυλης και η παρουσία προσωπικού που επέβλεπε ακόμη και τις σεξουαλικές πράξεις, ντυμένο με στολές της A&F, δεν τον έκαναν να αισθάνεται «ασφαλής να πει “όχι” ή ότι “δεν νιώθει άνετα με αυτό”». Βάσει όσων υποστήριξε, θυμάται τον Τζέικομπσον να του δίνει 500 δολάρια «για τον χρόνο του».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι εισαγγελείς υποστήριξαν στο κατηγορητήριο ότι «τα θύματα, τουλάχιστον ένα από τα οποία ήταν μόλις 19 ετών, δεν μπορούσαν επίσης να φύγουν από τις εκδηλώσεις χωρίς την έγκριση του κ. Τζέφρις και του κ. Σμιθ». 

Υποχρέωση συμμόρφωσης

Ανδρες που συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις, δήλωσαν στο BBC ότι το ζευγάρι συμμετείχε σε σεξουαλικές δραστηριότητες με περίπου τέσσερις άνδρες ή τους «κατηύθυναν» να κάνουν σεξ μεταξύ τους. Στη συνέχεια ανέφεραν ότι το προσωπικό της εκδήλωσης τους είχε παραδώσει φακέλους γεμάτους με χιλιάδες δολάρια σε μετρητά.

Από την πλευρά τους, ορισμένοι πρώην υπάλληλοι του προσωπικού είπαν στο BBC ότι τους είχε δοθεί εντολή να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις κάθε Σάββατο απόγευμα για αρκετά χρόνια, «γεγονός που τους έκανε να πιστέψουν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε». Ο Μπάρετ Πολ, πρώην μοντέλο και νυν ακτιβιστής δήλωσε ότι το 2011, σε ηλικία 22 ετών, στρατολογήθηκε από ένα μεγαλύτερο μοντέλο, που έλαβε αμοιβή, ώστε να γίνει «αντικαταστάτης» του σε «κάποιου είδους σεξουαλική εμπειρία με το ζευγάρι». Είπε ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένος να συμμορφωθεί, καθώς ο Τζέφρις τον στήριζε οικονομικά.

Μάλιστα σύμφωνα με τους New York Times, οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως ο Τζέφρις είχε «απειλήσει» τα θύματα, «προειδοποιώντας τα ότι η μη συμμόρφωση με απαιτήσεις για συγκεκριμένες πράξεις θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές καριέρας τους». 

Κάποια από τα φερόμενα θύματα είπαν ότι παρευρέθηκαν σε περισσότερες από μια εκδήλωση, έχοντας πειστεί από τον Τζέικομπσον ότι η επόμενη φορά θα τους προσφερόταν τελικά θέση μοντέλου στην A&F, ώστε «να σήμαινε κάτι» η συμμετοχή τους. Ολα τα θύματα υποστήριξαν στο BBC ότι τούς ζητήθηκε να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Πρόσθεσαν ότι είχαν ελάχιστο χρόνο για να τις διαβάσουν και ότι δεν τους επιτρεπόταν να κρατήσουν αντίγραφα, αλλά θεώρησαν πως θα μηνύονταν αν μιλούσαν.


Κεντρική φωτογραφία: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT