Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί δημοσιογράφους ότι είναι μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί δημοσιογράφους ότι είναι μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ

Εξι δημοσιογράφοι του αραβικού ενημερωτικού δικτύου Al Jazeera κατηγορούνται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι είναι μέλη της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Απορρίπτει τις καταγγελίες το δίκτυο, καταγγέλλει «χαλκευμένα στοιχεία»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι διαθέτουν έγγραφα, τα οποία βρήκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα οποία έξι δημοσιογράφοι του Al Jazeera είναι πράκτορες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα υποστηρίζοντας ότι είναι υπολογιστικά φύλλα προσωπικού, λίστες εκπαιδευτικών μαθημάτων, τηλεφωνικοί κατάλογοι και έγγραφα μισθοδοσίας ως απόδειξη των ισχυρισμών τους.

Οι δημοσιογράφοι που κατονομάζονται ως μέλη των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων από τις IDF είναι οι Ανας Αλ-Σαρίφ, Αλάα Σαλαμέ, Χοσάμ Σαμπάτ, Ασράφ αλ-Σαράτζ, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ και Ταλάλ Αλ-Αρούκι.

Σύμφωνα με τις IDF, ο αλ-Σαρίφ ήταν επικεφαλής ομάδας εκτόξευσης πυραύλων και μέλος εταιρείας της Δύναμης Νούχμπα στο τάγμα Νουσεϊράτ της Χαμάς. Ο Σαλαμέ φέρεται ότι ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας προπαγάνδας του τάγματος Σαμπούρα στην Ισλαμική Τζιχάντ. Ο Σαμπάτ κατηγορείται ότι ήταν ελεύθερος σκοπευτής στο τάγμα της Μπέιτ Χανούν της Χαμάς. Ο αλ-Σαράτζ φέρεται ότι ήταν μέλος του τάγματος Μπουρέιτζ της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο Αμπού Ομάρ κατηγορείται ότι υπηρέτησε ως διοικητής εκπαιδευτικής ομάδας στο τάγμα της Ανατολικής Χαν Γιούνις και πως φέρεται ότι τραυματίστηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από αρκετούς μήνες. Ο αλ-Αρούκι φέρεται να ήταν διοικητής ομάδας στο τάγμα Νουσεϊράτ της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τα έγγραφα «αποδεικνύουν κατηγορηματικά» ότι οι δημοσιογράφοι λειτουργούσαν ως μέλη των αντίστοιχων στρατιωτικών ομάδων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ και συνεπώς την «ανάμειξη τρομοκρατών της Χαμάς στο δίκτυο μέσων ενημέρωσης του Κατάρ, Al-Jazeera».

Οι IDF λένε επίσης ότι επώνυμοι δημοσιογράφοι «πρωταγωνιστούν» στην εξάπλωση της προπαγάνδας της Χαμάς στο Al Jazeera, ειδικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, από την έναρξη του πολέμου, έχει απαγορεύσει τη λειτουργία του δικτύο Al-Jazeera στη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και στο έδαφός του.

Τον Ιανουάριο, είπε ότι δημοσιογράφος του Al Jazeera και ένας ακόμη δημοσιογράφος, που εργαζόταν ως ανεξάρτητος, που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα ήταν τρομοκράτες. Τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε άλλο δημοσιογράφο του καναλιού, ο οποίος τραυματίστηκε σε επίθεση, ότι ήταν αναπληρωτής διοικητής ομάδας της Χαμάς.

Από την πλευρά του, το δίκτυο Al Jazeera αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του στοχεύει συστηματικά τους εργαζόμενους του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, είναι πολλοί οι Παλαιστίνιοι και μη δημοσιογράφοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, σε επιθέσεις εναντίον της Χαμάς, με τις διεθνείς οργανώσεις Τύπου να επισημαίνουν ότι το Ισραήλ επιχειρεί να φιμώσει τον Τύπο.

Η απάντηση του Al Jazeera

Το δίκτυο Al Jazeera κατήγγειλε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι έξι από τους δημοσιογράφους του που αναφέρουν στην πολιορκημένη βόρεια Γάζα είναι «τρομοκράτες», επισημαίνοντας ότι οι κατηγορίες εις βάρος τους είναι «καταφανής προσπάθεια να φιμώσουν τους λίγους εναπομείναντες δημοσιογράφους στην περιοχή και να αποκρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου από το κοινό παγκοσμίως».

Στη δήλωσή του το Al Jazeera «απορρίπτει κατηγορηματικά την παρουσίαση των δημοσιογράφων από τις IDF ως τρομοκρατών και καταγγέλλει χρήση των χαλκευμένων αποδεικτικών στοιχείων, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα σκότωσαν περισσότερους από 100 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης κατά το παρελθόν έτος «σε μια προσπάθεια να φιμώσουν τον αγγελιαφόρο».

Πηγή: Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT