Λίβανος: Ο πόλεμος θα προκαλέσει μείωση 9% του ΑΕΠ – Οι απώλειες θα ξεπεράσουν αυτές του 2006

Λίβανος: Ο πόλεμος θα προκαλέσει μείωση 9% του ΑΕΠ – Οι απώλειες θα ξεπεράσουν αυτές του 2006

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ επισημαίνει ότι, ακόμη και αν η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ λήξει μέσα στο 2024, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ορατές για χρόνια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ αναμένεται να αφαιρέσει ποσοστό της τάξης του 9% του εθνικού πλούτου του Λιβάνου, όπως προϊδεάζει η κλίμακα των εχθροπραξιών. Οι απώλειες για το ΑΕΠ του Λιβάνου, σύμφωνα με υπολογισμούς από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP), θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που προκάλεσε ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.

Η εκτίμηση αυτή της υπηρεσίας του ΟΗΕ δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Γαλλία με σκοπό να συγκεντρωθεί βοήθεια για τον Λίβανο. Το UNDP αναφέρει πως η σύγκρουση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024, αυξάνοντας αλματωδώς (περίπου 30%) τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης του Λιβάνου, μιας χώρας που είχε ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα πριν ξεκινήσει η ένοπλη σύγκρουση.

«Το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί 9,2% (περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν αν δεν γινόταν πόλεμος, καθώς αναμένεται σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ως άμεση συνέπεια της σύγκρουσης», αναφέρει η έκθεση.

Το UNDP αναφέρει ότι ακόμη και αν ο πόλεμος λήξει μέσα στο 2024, οι συνέπειες θα διαρκέσουν χρόνια. Ο Λίβανος αντιμετώπιζε ήδη τετραετή οικονομική ύφεση και πολιτική κρίση όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να βάλλει κατά του Ισραήλ στο πλαίσιο της συμπαράστασής της προς τη Χαμάς, τον Οκτώβριο.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συγκρούστηκαν τελευταία φορά το 2006, όταν η διάρκειας ενός μήνα σύγκρουση άφησε μεγάλο μέρος του Νότου του Λιβάνου και τα νότια προάστια της πρωτεύουσας ερείπια και χρειάστηκε διεθνής βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

Το UNDP αναφέρει ότι η ζημιά στη φυσική υποδομή, τη στέγαση και τις παραγωγικές ικανότητες όπως τα εργοστάσια θα ήταν πιθανώς κοντά σε εκείνη που εκτιμήθηκε για τον πόλεμο του 2006, που προκάλεσε ζημιές ύψους μεταξύ 2,5 και 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και προειδοποιεί ότι αυτή η νέα σύγκρουση θα προκαλέσει μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία του Λιβάνου.

«Η κλίμακα της στρατιωτικής δέσμευσης, το γεωπολιτικό πλαίσιο, ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος και οι οικονομικές απώλειες το 2024 αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι το 2006», λέει.

Η έκθεση του UNDP αναφέρει ότι το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων που είναι κρίσιμα για το εμπόριο θα φέρει 21% πτώση των εμπορικών δραστηριοτήτων και ότι αναμένει απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού, της γεωργίας και των κατασκευών.

Επίσης, ο Λίβανος αντιμετωπίζει ήδη «τεράστιες περιβαλλοντικές απώλειες» κατά το τελευταίο έτος, λόγω και της μεγάλης πυρκαγιάς από την έκρηξη στη Βηρυτό, αλλά και από ρύπανση από ενδεχομένως επικίνδυνο υλικό, ιδιαίτερα από τη χρήση λευκού φωσφόρου στον νότιο Λίβανο.

Επίσης, τα κυβερνητικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 9% και οι συνολικές επενδύσεις κατά περισσότερο από 6% τόσο το 2025 όσο και το 2026.

Η αυξημένη διεθνής βοήθεια θα είναι απαραίτητη για την αειφόρο ανάκαμψη στον Λίβανο, λέει το UNDP, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, αλλά και για να προληφθούν μακροπρόθεσμες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης.

Ο υπουργός του Λιβάνου που είναι υπεύθυνος για την απάντηση της κρίσης λέει στο Reuters ότι η χώρα χρειάζεται 250 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να βοηθήσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ισραηλινών στρατευμάτων.

Πηγή: Reuters, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT