Λίβανος: Η Γαλλία στοχεύει να εξασφαλίσει ανθρωπιστική βοήθεια 500 εκατ. στη σύνοδο του Παρισιού

Λίβανος: Η Γαλλία στοχεύει να εξασφαλίσει ανθρωπιστική βοήθεια 500 εκατ. στη σύνοδο του Παρισιού

Στόχος να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, τροφής και εκπαίδευσης για τους εκτοπισμένους του νοτίου Λιβάνου.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία ελπίζει ότι στη σύνοδο του Παρισιού για τη στήριξη του Λιβάνου θα μπορέσει να εξασφαλίσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο Παρίσι θα συναντηθούν αντιπροσωπείες από 70 χώρες και οργανισμούς σε μια προσπάθεια να σταλεί βοήθεια στον Λίβανο, που ήδη αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση πριν από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ και η οποία, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναμένεται να προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ της χώρας της τάξης του 9% τουλάχιστον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Αυτή η διάσκεψη στοχεύει να οδηγήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη χώρα, κυρίως στην ανθρωπιστική πλευρά για την οποία η Γαλλία έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για διεθνή υποστήριξη σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για το Λίβανο».

Επίσης αναφέρει ότι η βοήθεια θα βοηθήσει κυρίως τους εκτοπισμένους σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η τροφή, το νερό, η υγιεινή και η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, απαιτούνται 250 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκλήθηκε από τον εκτοπισμό περίπου 500.000-1 εκατομμυρίου ανθρώπων από το νότιο Λίβανο, καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον της Χεζμπολάχ.

Το συνέδριο αναμένεται επίσης να κάνει έκκληση για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση, στη βάση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1701, με το οποίο έληξε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006. Επίσης, θα ζητήσει πρόσθετη υποστήριξη για τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, τους εγγυητές της ενότητας και της σταθερότητας στη χώρα, σύμφωνα με το έγγραφο.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT