Πρώτος σταθμός τα Τίρανα για τη Φον ντερ Λάιεν

Πρώτος σταθμός τα Τίρανα για τη Φον ντερ Λάιεν

Μίνι περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιεί η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στα Τίρανα, πρώτο «σταθμό» της μίνι περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια, βρέθηκε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η επιλογή της Αλβανίας για την έναρξη της επίσκεψής της στην περιοχή δεν ήταν τυχαία, καθώς πραγματοποιήθηκε ακριβώς μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων των Τιράνων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που επισήμανε και η ίδια στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Εντι Ράμα.

Αφού υπενθύμισε ότι η ενταξιακή διαδικασία βασίζεται στις ικανότητες της κάθε υποψήφιας χώρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι πολύ σημαντικό για τα κράτη-μέλη [σ.σ. της Ε.Ε.] να βλέπουν αποτελέσματα αυτής της δουλειάς», η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα, την Αλβανία».

Για την πρόεδρο της Κομισιόν, μάλιστα, η διαδικασία πλέον κινείται ταχύτατα και όπως τόνισε «εάν συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενδεχομένως να μπορούμε να ανοίξουμε όλα τα κεφάλαια έως το τέλος του επόμενου έτους», ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθούν οι εκθέσεις προόδου όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις κάνοντας λόγο για «βουνό που πρέπει να ανεβούμε» με στόχο την «κορυφή του» έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ καταφέρθηκε εναντίον όσων αντιπολιτεύονται αυτή τη διαδικασία αποδίδοντάς τη σε εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Αν και ρωτήθηκαν, ωστόσο, τόσο ο Εντι Ράμα όσο και η Φον ντερ Λάιεν απέφυγαν να αναφερθούν στην πρόσφατη σύλληψη του τέως προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα. Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε τη σημασία της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην Αλβανία, που όμως «δεν σχετίζεται με μεμονωμένες υποθέσεις».

Λακωνική ήταν, εξάλλου, η απάντησή της σχετικά με την πρόσφατη εξέλιξη όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής και επαναπατρισμού στην Αλβανία και την επιστροφή των μεταναστών στην Ιταλία, λόγω ιταλικής δικαστικής απόφασης. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις» ανέφερε, για να υπενθυμίσει ότι «πρόκειται για διμερή συμφωνία».

Πάντως, το «μοντέλο» Ιταλίας – Αλβανίας –παρά τα δικαστικά προβλήματα που ανέκυψαν– προωθούν οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Σερβίας. Κατά τη συνάντησή τους στη σλοβακική πόλη Κομάρνο την περασμένη Τρίτη, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι «μιλάμε για δημιουργία στρατοπέδων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών ή σε ασφαλείς τρίτες χώρες, όπου θα αναχαιτίζονται οι μετανάστες». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, και ενόψει της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν στην Πρίστινα, ανέφερε ότι απορρίπτει κάθε σενάριο δημιουργίας παρόμοιων κέντρων στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς δεν προσφέρουν λύσεις, ενώ προκαλούν ανησυχίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT