Μέση Ανατολή: Πιέσεις Μπλίνκεν στον Νετανιάχου για ειρήνευση

Μέση Ανατολή: Πιέσεις Μπλίνκεν στον Νετανιάχου για ειρήνευση

Τον κάλεσε να απορρίψει δημοσίως το «σχέδιο των στρατηγών» – Φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Ισραήλ πέτυχε τους περισσότερους από τους στρατηγικούς στόχους του σχετικά με τη Γάζα. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψει αυτά τα οφέλη σε στρατηγική επιτυχία. Δύο πράγματα απομένει να γίνουν: να επιστρέψουν οι όμηροι και να τερματιστεί ο πόλεμος με μια σαφή εικόνα για την επόμενη ημέρα». Σε αυτή τη δήλωση συνόψισε το μήνυμα της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, καθώς αναχωρούσε από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία.

Παρά τις ελπίδες της αμερικανικής διπλωματίας ότι η πρόσφατη εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ θα διευκόλυνε τον Νετανιάχου να κινηθεί προς την κατάπαυση του πυρός, οι διαβουλεύσεις στο Ισραήλ δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Χαμηλώνοντας αναγκαστικά τον πήχυ, η Αίγυπτος και το Κατάρ, που έχουν αναλάβει τους κύριους ρόλους στις προσπάθειες μεσολάβησης, άρχισαν να συζητούν με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο ολιγοήμερης εκεχειρίας, στη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθεί μικρός αριθμός ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία, διευκρινίζοντας ότι η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει εκεχειρία 12 ημερών και την απελευθέρωση 6 Ισραηλινών ομήρων.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Μπλίνκεν ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις πολύνεκρες επιδρομές του στο βόρειο τμήμα της Γάζας και κυρίως στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και στην παραμεθόρια πόλη Μπέιτ Λαχίγια, όπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Συνολικά, στον ένα χρόνο έχουν σκοτωθεί σχεδόν 43.000 Παλαιστίνιοι.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η δημοσιοποίηση του λεγόμενου «σχεδίου των στρατηγών». Πρόκειται για πρόταση που φέρεται να έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση Νετανιάχου από ανώτατους απόστρατους αξιωματικούς και συνιστά τη βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα υπό την απειλή της λιμοκτονίας και της εκτέλεσης. Ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν ολοκληρωτικά» κάθε ιδέα για κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας ανέφερε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πίεσε τον Νετανιάχου να απορρίψει δημοσίως το διαβόητο σχέδιο. Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι δεν το έχει υιοθετήσει, αλλά δεν προχώρησε σε δημόσια αποκήρυξή του. Φθάνοντας στο Ριάντ, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε συναντήσεις με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν και με τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αντικείμενα των συζητήσεων ήταν η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και οι προκλήσεις για τη διοίκηση και την ανοικοδόμηση της παλαιστινιακής Λωρίδας μετά το τέλος των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο άλλο μέτωπο της σύγκρουσης, στον Λίβανο, ήρθε η σειρά της Τύρου να ζήσει τον τρόμο του πολέμου. Ησυχη παραλιακή πόλη, είχε κρατηθεί μέχρι χθες, σε μεγάλο βαθμό, στο περιθώριο της σύγκρουσης ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ. Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους στο κέντρο της πόλης, όπως και στη γειτονική κωμόπολη Μαρακέχ, σκοτώνοντας τρία άτομα. Δυόμισι ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε εκδώσει διαταγή εκκένωσης. Εξάλλου, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την εξόντωση του Χασέμ Σαφιεντίν, εξαδέλφου και επίδοξου διαδόχου του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT