Κ. Χάρις: Σήμα εκτάκτου ανάγκης στους ψηφοφόρους να αποτρέψουν τον «φασίστα» Τραμπ

Κ. Χάρις: Σήμα εκτάκτου ανάγκης στους ψηφοφόρους να αποτρέψουν τον «φασίστα» Τραμπ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φασίστα» είπε ότι θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ η αντίπαλός του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις, προσθέτοντας ότι στέλνει «σήμα εκτάκτου ανάγκης» στους ψηφοφόρους ενόψει της προεδρικής εκλογής για τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από μια ενδεχόμενη επιστροφή του τέως προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το δίκτυο CNN σήμερα τα ξημερώματα της Πέμπτης – ώρα Ελλάδος.

«Νομίζετε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι φασίστας;» ρώτησε την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου, αναφερόμενος στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. «Ναι, έτσι νομίζω», του απάντησε, απηχώντας την έκφραση που και άλλες φορές έχει αναφέρει σε βάρος τού από το 2017 έως το 2021 προέδρου η πλευρά των Δημοκρατικών.

Οπως είπε, «φασίστα ώς το κόκαλο» τον θεωρούν και ανώτερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που υπηρέτησαν κατά της διάρκεια της προεδρίας του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Τραμπ έχει αποκαλέσει το Δημοκρατικό Κόμμα «εσωτερικό εχθρό» της χώρας, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιούσε τις ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τον εχθρό αυτόν και φέρεται επίσης να έχει πει ότι θα ήθελε να είχε στη διάθεσή του ικανά στελέχη όπως εκείνα που είχε ο Αδόλφος Χίτλερ –με την πλευρά Τραμπ όμως να το διαψεύδει–, καθώς η ρητορική οξύνεται ξανά σε επικίνδυνο βαθμό, θυμίζοντας τι λεγόταν μέχρι το καλοκαίρι και την πρώτη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Στη συνέντευξή της σε δημοσιογράφο του δικτύου, παρουσία κοινού, η Κ. Χάρις αποκάλεσε «ασταθή», «επικίνδυνο» και «ακατάλληλο να προεδρεύσει» τον Τραμπ, επισημαίνοντας έναν συνδυασμό της ηλικίας του με τις ιδέες του.

Την απάντησή του έδωσε ο Τραμπ μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα του Truth Social, γράφοντας: «Ανεβάζει όλο και περισσότερο τους τόνους στη ρητορική της φτάνοντας ακόμη και στο να με αποκαλέσει Αδόλφο Χίτλερ, και οτιδήποτε άλλο κατεβαίνει στο διεστραμμένο μυαλό της».

Ο κ. Τραμπ μάλιστα αναφέρθηκε στην αντίπαλό του ως «Σύντροφο Κάμαλα Χάρις», αναφερόμενος σε αυτό που εκείνος χαρακτηρίζει ακροαριστερές της θέσεις, και τη χαρακτήρισε «απειλή για τη δημοκρατία».

Η αντιπρόεδρος, πρώην εισαγγελέας, ετοιμάζεται εξάλλου να κάνει την «τελική αγόρευσή της» εναντίον του πρώην προέδρου την ερχόμενη Τρίτη στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την εκστρατεία της.

Προβάδισμα Τραμπ

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που δημοσιεύσει σήμερα η έγκυρη εφημερίδα Wall Street Journal στην ψηφιακή της έκδοση δείχνει οριακό προβάδισμα του Τραμπ για τις εκλογές σε 12 ημέρες έναντι της κ. Χάρις, καθώς συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 45%.

Η διαφορά είναι εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος (±2,5%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.500 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που διενεργήθηκε από τη 19η έως την 22η Οκτωβρίου. Πάντως καταγράφει αλλαγή τάσης, καθώς η κυρία Χάρις προηγείτο με διαφορά δύο μονάδων τον Αύγουστο, σε προηγούμενη δημοσκόπηση της WSJ, σημειώνει η εφημερίδα.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αντίθετα, θέλει την κυρία Χάρις να προηγείται, επίσης με οριακή διαφορά (46-43%).

Υπολογίζεται ότι 25 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.

Πηγή: CNN, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT