ΗΠΑ: Τα βορειοκορεατικά στρατεύματα στη Ρωσία θα ήταν «νόμιμοι στόχοι» στην Ουκρανία – Τι απαντά η Μόσχα

ΗΠΑ: Τα βορειοκορεατικά στρατεύματα στη Ρωσία θα ήταν «νόμιμοι στόχοι» στην Ουκρανία – Τι απαντά η Μόσχα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 στρατιωτικά στελέχη από τη Βόρεια Κορέα υποβάλλονται σε εκπαίδευση μάχης στη Ρωσία, χωρίς να είναι σαφές αν θα συμμετάσχουν στον πόλεμο. Για έργο «κολοσσιαίας προπαγάνδας» κάνει λόγο από την πλευρά της η Μόσχα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι έχει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, τουλάχιστον 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες εκπαιδεύονται στη Ρωσία. Η εξέλιξη, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, «θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις», καθιστώντας τα στρατεύματα «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους» στην Ουκρανία, εάν εισέλθουν στον πόλεμο εκεί.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα στοιχεία προέρχονται από πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενώ συμπίπτουν με παρόμοιες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Νότιας Κορέας τις προηγούμενες ημέρες.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προηγουμένως επιβεβαιώσει τις φερόμενες μετακινήσεις στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία. Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν, ωστόσο, ότι η Ουάσιγκτον το κάνει τώρα, κρούοντας καμπανάκι για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Δύο χώρες με πυρηνικά και αντίπαλοι

«Αναγνωρίζουμε τον πιθανό κίνδυνο εδώ», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Και θα μιλήσουμε με συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών, για το ποια θα είναι τα σωστά επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Τόνισε επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ακόμη με βεβαιότητα αν οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα συμμετάσχουν στις μάχες στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν το κάνουν. «Εάν αυτά τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Κίρμπι, «θα γίνουν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αξιολογούν τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία και η Βόρεια Κορέαχώρες με πυρηνικά όπλα και μακροχρόνιοι αντίπαλοι των ΗΠΑ–– θα μπορούσαν να συνεργαστούν στην Ουκρανία και αλλού. Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα χθες, Τετάρτη, στη Ρώμη, ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εκτεταμένες.

«Εάν η πρόθεσή τους είναι να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας – αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα», τόνισε ο Οστιν. «Θα έχει επιπτώσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη. Θα επηρεάσει επίσης τον Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έχει αναζητήσει στο παρελθόν drones, πυραύλους και άλλα πυρομαχικά από τους εταίρους του, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, για να καλύψει ελλείψεις έπειτα από 2,5 χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.

«Κολοσσιαία προπαγάνδα», λέει η Μόσχα

Ο Κίρμπι απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ισχυρίστηκε πως η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι «τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες» από τη Βόρεια Κορέα έχουν ταξιδέψει με πλοία στο Βλαδιβοστόκ, σημαντικό ρωσικό λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που να επαληθεύουν τον ισχυρισμό. Ωστόσο ο Κίρμπι ανέφερε ότι οι Βορειοκορεάτες διασκορπίστηκαν «σε πολλούς ρωσικούς στρατιωτικούς χώρους εκπαίδευσης» στα ανατολικά της χώρας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να παρέχει όπλα και υποστήριξη υλικού στην Ουκρανία, εάν οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εισέλθουν στις μάχες εκεί, διαβεβαίωσε ο Κίρμπι. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων μορφών κλιμάκωσης, αν και δεν προσδιόρισε τι μπορεί να συνεπάγεται. Ο  Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει από την έναρξη του πολέμου ότι δεν θα στείλει αμερικανικό στρατό να πολεμήσει στην Ουκρανία παρά την ισχυρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο.

Η Μόσχα και η Πιονγιάνγκ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι υπάρχουν τέτοιες μετακινήσεις στρατευμάτων. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χθες, Τετάρτη, έκανε λόγο για «κολοσσιαίο έργο προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης».

Στο επίκεντρο τα ισχυρά κορεατικά αποθέματα

Μετά το τέλος του Κορεατικού Πολέμου του 1950-1953 με κατάπαυση του πυρός, οι δύο πλευρές διατήρησαν ισχυρά αποθέματα πυροβολικού και όπλων. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, αυτά τα αποθέματα στην Κορεατική Χερσόνησο έχουν τεθεί στο επίκεντρο

Η Νότια Κορέα διαθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και συνεισφέρει στις προμήθειες πυροβολικού των ΗΠΑ, παραδίδοντας όπλα, άρματα μάχης K2 και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 στην Πολωνία από το 2022. Η Βαρσοβία με αυτό τον τρόπο πέτυχε να στείλει τον δικό της εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Η νοτιοκορεατική νομοθεσία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων αν δεν πρόκειται για ειρηνικούς σκοπούς και έχει σταματήσει τις απευθείας προμήθειες όπλων στην Ουκρανία

Με πληροφορίες από Reuters, WP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT