Ε.Κ.: Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό, λόγω «συμμαχίας» του ΕΛΚ με ακροδεξιές ευρωομάδες

Ε.Κ.: Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό, λόγω «συμμαχίας» του ΕΛΚ με ακροδεξιές ευρωομάδες

Επί της ουσίας, το ΕΛΚ έσπασε τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας», τη συνεργασία δηλαδή με φιλοευρωπαϊκά κόμματα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο υπέρ τροπολογιών των κομμάτων της Ακροδεξιάς για τη χρηματοδότηση συνοριακών φραχτών και παράλληλης μείωσης της χρηματοδότησης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε, χθες, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο πλαίσιο της συζήτησης της κοινής θέσης του Ευρωκοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2025.

Επί της ουσίας, το ΕΛΚ έσπασε τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» (cordon sanitaire), τη συνεργασία δηλαδή με φιλοευρωπαϊκά κόμματα, μέσω της οποίας άλλωστε εξέλεξε το περασμένο καλοκαίρι την υποψήφιά του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ζητά επαρκή χρηματοδότηση για φυσικά φράγματα στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης», ανέφερε το κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσαν ευρωβουλευτές από την ακροδεξιά ομάδα «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» που περιλαμβάνει και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Με τη στήριξη του ΕΛΚ, αλλά και της εθνικιστικής ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), που ηγείται το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αλλά και της ακροδεξιάς ομάδας του Βίκτορ Ορμπαν «Πατριώτες για την Ευρώπη» η εν λόγω τροπολογία πέρασε με 329 ψήφους υπέρ και 297 κατά.

Για τον λόγο αυτόν, οι υπόλοιπες ευρωομάδες ψήφισαν κατά της κοινής θέσης έναντι του προϋπολογισμού του 2025, ενώ το ΕΛΚ απέτυχε να πείσει τις ακροδεξιές ευρωομάδες να στηρίξουν το τελικό κείμενο. Επομένως, το ψήφισμα για τον προϋπολογισμό απορρίφθηκε με 360 ψήφους.

Η ψηφοφορία έγινε μια εβδομάδα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου κυριάρχησε το ζήτημα του μεταναστευτικού. Η Κομισιόν πάντως, εάν και επιτρέπει τη μερική χρηματοδότηση για «στοιχεία» που αφορούν υποδομές στα σύνορα, όπως πύργους ελέγχου, κάμερες κ.τ.λ., έχει απορρίψει σχετικά αιτήματα για χρηματοδότηση κατασκευής τειχών ή φραχτών, καθώς αναφέρει ότι ενδεχομένως να παραβιαστούν νομοθετικοί περιορισμοί, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ξεκινούν πλέον συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να βρεθεί λύση για τον προϋπολογισμό του 2025 πριν από την τελική ψηφοφορία τον Νοέμβριο.

Δριμεία κριτική για τη συμφωνία με Τυνησία

Στο μεταξύ, η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι επέκρινε χθες την Κομισιόν για αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τις σχετικές πληροφορίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις οποίες βασίστηκε το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. προτού υπογράψει τη συμφωνία με την Τυνησία, που περιλαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη διαχείριση των συνόρων.

Η διαμεσολαβήτρια σε έκθεσή της επέκρινε παράλληλα την Κομισιόν για την έλλειψη ρητών κριτηρίων για την αναστολή της χρηματοδότησης της Ε.Ε., σε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως επισημαίνει, η Κομισιόν δεν έχει δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με την άσκηση διαχείρισης κινδύνου στην οποία βασίστηκε για το Μνημόνιο Συμφωνίας του 2023, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία, ιδίως όσον αφορά τη μεταχείριση των μεταναστών.

Σε σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι, παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να διενεργήσει ρητή εκτίμηση επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η Κομισιόν είχε πράγματι ολοκληρώσει μια διαδικασία άσκησης διαχείρισης κινδύνου. Η Εμιλι Ο’ Ράιλι κάλεσε την Κομισιόν να δημοσιεύσει μια περίληψη της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνων στην ιστοσελίδα της. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT