Σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας: Καμία συγγνώμη από τη Βρετανία για τη δουλεία;

Σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας: Καμία συγγνώμη από τη Βρετανία για τη δουλεία;

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με το BBC, παρά τις πιέσεις, θα συνεχίσει την πολιτική τής μη συγγνώμης της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Ρίσι Σούνακ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται πως δεν προτίθετο να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της χώρας στο διατλαντικό δουλεμπόριο, κατά τη σύνοδο της Κοινοπολιτείας στη Σαμόα, παρουσία του βασιλιά Καρόλου και του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο καταβολής οικονομικών αποζημιώσεων.

Πέρυσι, στη διάρκεια επίσκεψή τους στην Κένυα, ο Κάρολος είχε εκφράσει τη «μεγάλη λύπη» του για τα «αδικήματα» της αποικιοκρατικής περιόδου.

Ωστόσο, τα κράτη της ομάδας φέρεται να εξετάζουν συμφωνία που θα μπορούσε να ξεκινήσει συνομιλίες για το ζήτημα, μέσω ανακοινωθέντος, σύμφωνα με το BBC.

Η σύνοδος των αρχηγών των κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμόα αύριο 25 και μεθαύριο 26 Οκτωβρίου, θα συγκεντρώσει ηγέτες 56 χωρών. 

«Ούτε συμβολική συγγνώμη»

Ακόμη και αν τεθεί το ζήτημα της δουλείας στη σύνοδο κορυφής, στη βρετανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει σχέδιο ούτε για συμβολική συγγνώμη ανέφερε άλλο δημοσίευμα του BBC, πάντως.

Αντίθετα, η εστίαση θα είναι σε τρέχοντα ζητήματα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όπως «οι κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Κοινοπολιτεία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ανάπτυξης στις οικονομίες μας».

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική τής μη συγγνώμης της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό Μέσο. Ο τέως πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, πέρυσι είχε απορρίψει το ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, θα εκλεγεί νέος γενικός γραμματέας με τους τρεις υποψηφίους να έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ των αποζημιώσεων για τη διατλαντική σκλαβιά.

Με πληροφορίες από BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT