Ε.Ε.: Στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ

Ε.Ε.: Στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ

Με το βραβείο Ζαχάρωφ, την υψηλότερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Eνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμήθηκαν σήμερα η Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βραβείο Ζαχάρωφ, την υψηλότερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Eνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμήθηκαν σήμερα η Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου.

«Ο Εντμούντο και η Μαρία συνέχισαν να αγωνίζονται για μια ελεύθερη, δίκαιη και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και υπερασπίστηκαν χωρίς φόβο τις αξίες που είναι τόσο αγαπητές στα εκατομμύρια των Βενεζουελάνων και σε αυτό το Κοινοβούλιο: τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Το Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και της Μαρίας και του Εντμούντο στον αγώνα τους για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας τους. Είμαστε πεπεισμένοι πως η Βενεζουέλα και η δημοκρατία θα νικήσουν στο τέλος», πρόσθεσε.

Μετά την αμφιλεγόμενη και δημοκρατικά αμφισβητούμενη επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας, ο 75χρονος Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια κατέφυγε στην Ισπανία, ενώ η 56χρονη Μαρία Κορίνα Ματσάδο ζει στην παρανομία.

Οι δύο αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί είχαν προταθεί για το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η γαλλική αντιπροσωπεία της ομάδας Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, που είχε προτείνει να δοθεί το βραβείο στην ισραηλινή οργάνωση «Women Wage Peace» και στην παλαιστινιακή οργάνωση «Women of the Sun» που εργάζονται μαζί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, έκανε λόγο για «μια χαμένη ευκαιρία να προωθηθούν η ειρήνη και η συμφιλίωση» στη Μέση Ανατολή.

Ο τρίτος φιναλίστ φέτος ήταν ο Γκουμπάντ Ιμπάντογλου, ένας οικονομολόγος και ακτιβιστής που κρατείται στο Αζερμπαϊτζάν.

Η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, όπου ανήκει η ομάδα Πατριώτες της οποίας ηγείται ο Ζορντάν Μπαρντελά του γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, είχε προτείνει, χωρίς επιτυχία, να δοθεί το βραβείο στον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ για τη συμβολή του στην «ελευθερία της έκφρασης».

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ, φέρει το όνομα του Σοβιετικού διαφωνούντος και πυρηνικού φυσικού Αντρέι Ζαχάρωφ, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT