Λευκός Οίκος: Πρόοδο στον εντοπισμό ξένων παρεμβάσεων στις εκλογές ανακοίνωσε ο σύμβουλος ασφαλείας

Λευκός Οίκος: Πρόοδο στον εντοπισμό ξένων παρεμβάσεων στις εκλογές ανακοίνωσε ο σύμβουλος ασφαλείας

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τζέικ Σάλιβαν παραδέχθηκε ότι η χώρα ακόμη δεν έχει φτάσει στο σημείο που θα έπρεπε για την αντιμετώπιση ξένων παρεμβολών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει πρόοδο στον εντοπισμό ξένων παρεμβάσεων στις εκλογές τους, ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, αλλά δεν έχουν λύσει ακόμη το πρόβλημα.

Εχουν απομείνει λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και σε αρκετές πολιτείες η ψηφοφορία έχει αρχίσει, είτε με φυσική παρουσία είτε με επιστολικές ψήφους είτε ηλεκτρονικά. Το πρωί της Πέμπτης η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει στις ΗΠΑ ένα εκτενές δίκτυο παραγωγής και διακίνησης fake news, με πρωταγωνιστή έναν Αμερικανό και στόχο το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σε δηλώσεις του σε εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι «δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε, το αναγνωρίζω. Νομίζω ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε αυτό, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί που πρέπει να είμαστε».

Το τελευταίο διάστημα έρχονται διαρκώς στο φως πληροφορίες και δημοσιεύματα, που επικαλούνται πηγές στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα και το Ιράν έχουν «εντείνει τις προσπάθειες παρέμβασης» στις προεδρικές εκλογές και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το Associated Press ή το CNN, προειδοποιούν για τη «διαδικτυακή παραπληροφόρηση για τις πολιτειακές και τοπικές εκλογές» στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία προσπαθεί να «υπονομεύσει την υποστήριξη προς τους υποψηφίους του Κογκρέσου που υποστηρίζουν τη βοήθεια στην Ουκρανία» ενώ προωθεί την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κίνα φέρεται να «στοχεύει υποψηφίους και από τα δύο κόμματα με βάση τις θέσεις τους σε θέματα καίριας σημασίας για το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς την Ταϊβάν», ενώ το Ιράν αντιτίθεται στην επανεκλογή του Τραμπ, επειδή πιστεύει ότι «είναι πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης».

Ωστόσο, και οι τέσσερις αυτές χώρες απορρίπτουν τις κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές.

Πηγή: Reuters, Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT