Ε.Ε: Καταδικάζει την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

Ε.Ε: Καταδικάζει την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

Το «μπλοκ» των «27» ανησυχεί για τη «μετατόπιση της θέσης της Μόσχας σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της ΛΔΚ, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ», καθώς η Ρωσία «παραιτείται από τις βασικές υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι στη Ρωσία έχουν σταλεί χιλιάδες στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα.

Σήμερα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έδωσαν για πρώτη φορά στοιχεία για την παρουσία περίπου 3.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών στο έδαφος της Ρωσίας. Τα στοιχεία προέρχονται από τη Νότια Κορέα που αναφέρει παράλληλα ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. που εμφανίζεται έτοιμη να συντονιστεί με συμμάχους και εταίρους ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο της Ε.Ε εκφράζει βαθιά ανησυχία για τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία ώστε να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων και των πιο θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ε.Ε. «Θα αποτελούσε μονομερής εχθρική πράξη της ΛΔΚ με σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Αυτή η εξέλιξη δείχνει επίσης για άλλη μια φορά πώς η Ρωσία εξαπλώνει αστάθεια και κλιμάκωση στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο» τονίζεται.

Αφού καταδικάζει τη συνεργασία και μεταφορά όπλων μεταξύ της ΛΔΚ και Ρωσίας, η Ε.Ε. καλεί την Πιονγιανγκ «να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στις παράνομες πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας». Εξάλλου, η Ε.Ε θεωρεί ότι η συνεργασία αυτή «στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι: παρά τη δηλωμένη ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται ειλικρινά για δίκαιη, ολοκληρωμένη και διαρκή ειρήνη. Αντίθετα, κλιμακώνει και αναζητά απεγνωσμένα οποιαδήποτε βοήθεια για τον πόλεμό της, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που διαταράσσουν σοβαρά την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Αλλαγή στάσης της Μόσχας έναντι της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων

Το «μπλοκ» των «27» επίσης διαπιστώνει «ανησυχητική μετατόπιση της θέσης της Ρωσίας σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της ΛΔΚ, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ», καθώς η Μόσχα «παραιτείται από τις βασικές υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και παραβιάζει πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκαν με την υποστήριξη της». «Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο τις ευθύνες της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως κράτος μέλος του ΟΗΕ. Η ΛΔΚ δεν μπορεί και δεν θα έχει ποτέ το καθεστώς κράτους πυρηνικών όπλων σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη μη διεύρυνση των πυρηνικών όπλων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η συνεχιζόμενη υποστήριξη της ΛΔΚ στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια με εκείνη του Ινδο-Ειρηνικού. Η Ε.Ε θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους επί του θέματος, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων απαντήσεων» καταλήγει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT