Αρχαία Πομπηία: Εντυπωσιακές τοιχογραφίες στην «Οικία της Φαίδρας»

Αρχαία Πομπηία: Εντυπωσιακές τοιχογραφίες στην «Οικία της Φαίδρας»

Μία ασυνήθιστα μικρή οικία με πλούσια διακόσμηση, η οποία περιλαμβάνει καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες με σκηνές από τη μυθολογία, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ασυνήθιστα μικρή οικία με πλούσια διακόσμηση, η οποία περιλαμβάνει καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες με σκηνές από τη μυθολογία, ανακάλυψαν ερευνητές στην αρχαία Πομπηία.

Η «Οικία της Φαίδρας», όπως αποκαλείται το οίκημα, από τη μυθολογική βασίλισσα της Αθήνας που εμφανίζεται σε μία από τις τοιχογραφίες, ρίχνει φως στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αισθητικής κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρχαιολογικός χώρος.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα οικήματα στον αρχαιολογικό χώρο, η «Οικία της Φαίδρας» δεν χτίστηκε γύρω από το παραδοσιακό ρωμαϊκό αίθριο, έναν ανοικτό χώρο με δεξαμενή για τη συλλογή των όμβριων υδάτων.

Αρχαία Πομπηία: Εντυπωσιακές τοιχογραφίες στην «Οικία της Φαίδρας»-1
Φωτ. Pompeii Sites

Παρά το μικρό του μέγεθος, το σπίτι «εντυπωσιάζει για το υψηλό επίπεδο των τοιχογραφιών του», αναφέρει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως είναι εφάμιλλες πολύ μεγαλύτερων και πολυτελέστερων κατοικιών που έχουν βρεθεί σε κοντινή απόσταση.

Εκτός από την τοιχογραφία της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, ο οποίος απέρριψε το ερωτικό κάλεσμα της μητριάς του, άλλες μυθολογικές σκηνές στους τοίχους της οικίας περιλαμβάνουν τη συνεύρεση ενός σάτυρου με μια νύμφη και τη συνάντηση της Αφροδίτης με τον Αδωνη. Υπάρχουν επίσης αρκετές μικρότερες, αλλά λεπτομερείς τοιχογραφίες με τοπία και θέματα από τη φύση.

Αρχαία Πομπηία: Εντυπωσιακές τοιχογραφίες στην «Οικία της Φαίδρας»-2
Φωτ. Pompeii Sites

Η ακμάζουσα πόλη της Πομπηίας και η γύρω περιοχή, στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους που αγνοούσαν ότι βρίσκονταν στη σκιά ενός εκ των μεγαλύτερων ηφαιστείων στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT