Πρωθυπουργός Λιβάνου: Παρουσίασε σχέδιο ειρήνευσης τεσσάρων βημάτων

Πρωθυπουργός Λιβάνου: Παρουσίασε σχέδιο ειρήνευσης τεσσάρων βημάτων

Η διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκέντρωσε συνολικά 800 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο, και επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια για τον στρατό της χώρας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το έδαφος της Γαλλίας, όπου βρέθηκε σήμερα για να πάρει μέρος στη διάσκεψη στήριξης του Λιβάνου που διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, αναφέρθηκε στα τέσσερα βήματα που, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Μικάτι ζήτησε, συγκεκριμένα: 1) άμεση κατάπαυση του πυρός, 2) πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 3) ανάπτυξη 8.000 στρατιωτών των εθνικών ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου (LAF) στις περιοχές νότια του ποταμού Λιτάνι και 4) συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών.

Ο Μικάτι υποστήριξε ότι η ανάπτυξη 8.000 Λιβανέζων στρατιωτών των LAF νότια του ποταμού Λιτάνι θα αποτελέσει μέρος της δέσμευσης του Λιβάνου με στόχο τη σταθερότητα της περιοχής. Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο ότι «η επιτυχής εφαρμογή αυτής της δέσμευσης θα απαιτήσει την υποστήριξη και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας».

Στην ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο της διάσκεψης για τον Λίβανο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε από την πλευρά του ένα πακέτο βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.

Η διάσκεψη της Πέμπτης συγκέντρωσε συνολικά 800 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο, και επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια για τον στρατό της χώρας.

Με πληροφορίες από Al-Monitor

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT