Γάζα: Ο Νετανιάχου χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για εκεχειρία – Η αντίδραση της Χαμάς

Γάζα: Ο Νετανιάχου χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για εκεχειρία – Η αντίδραση της Χαμάς

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο με στόχο να διερευνηθεί η συμμετοχή της οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις. Οι οικογένειες των ομήρων διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για τις οικογένειές τους, μετά την ανακοίνωση ότι την Κυριακή ισραηλινή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ, ενώ Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Χαμάς. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την προθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους στο Κάιρο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera. 

Χαμάς: Η θέση μας δεν έχει αλλάξει

To Al Qahera News, επικαλούμενο ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο, αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές με τους αξιωματούχους της Χαμάς «εξέτασαν την κατάσταση στη Γάζα και τρόπους για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που στέκονται στον δρόμο για την ειρήνευση ησυχίας στη Λωρίδα της Γάζας» και ότι η συνάντηση ήταν μέρος των «αιγυπτιακών προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται μεταξύ άλλων ο Χαλίλ αλ Χάγια, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς και πιθανός διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη του κινήματος, Γιαχία Σινουάρ.

Σύμφωνα όμως με το δίκτυο Al Mayadeen, ανώτατος αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωσε ότι πήγαν για να ακούσουν, αλλά η θέση της Χαμάς δεν έχει αλλάξει.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Χαμάς έχει καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία για εκεχειρία, «αλλά το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων, ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους» και «να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εκκληση των οικογενειών των ομήρων

Το Φόρουμ των Οικογενειών, η κυριότερη οργάνωση συγγενών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους.

Με ανακοίνωσή του, το Φόρουμ ζητά «ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να δώσει στην ομάδα των διαπραγματευτών κάθε εξουσία προκειμένου να καταλήξουν σε αυτήν τη συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει για τους ομήρους».

Επίσης, παροτρύνει «τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση στη Χαμάς, ώστε να αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία και να βάλει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή».

«Για πάνω από ένα χρόνο, 101 όμηροι κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα και όλοι αντιμετωπίζουν σοβαρό σωματικό και ψυχικό κίνδυνο. Καθώς πλησιάζουμε σχεδόν ένα χρόνο από την τελευταία συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, εκτός από τρεις επιχειρήσεις διάσωσης, έχουμε δεχθεί μόνο ομήρους σε σακούλες πτωμάτων. Μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι», αναφέρει το Φόρουμ.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα τελευταία στρατιωτικά επιτεύγματα, ιδιαίτερα την εξάλειψη του Σινουάρ, για να εξασφαλίσουμε μια ενιαία συνολική συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων», προσθέτει.

Επίσης, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας του να προχωρήσει σε συμφωνία, εν όψει και της θρησκευτικής γιορτής των Εβραίων, Simhat Torah.

«Για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά, πρέπει να εκπληρώσουμε την πιο ιερή εντολή: τη λύτρωση των αιχμαλώτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων.

Πηγή: Reuters, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT